Uncategorized

STARO NARODNO VJEROVANJE: Šta znači kada pada snijeg u martu?

Mart nas je i ove godine iznenadio snijegom pred sam kraj mjeseca. Za mart se vezuju brojna vjerovanja, a „baba Marta“ nas je opet opomenula.


Mjesec mart poznat je po promijenjivom vremenu, a ove godine snijeg nas je iznenadio i danas.
Za ovakve vremenske prilike u martu vezuju se brojna vjerovanja, a često se u našem narodu prvi dani marta zovu i “Baba Marta”.
Zbog njene ćudljive prirode u trećem mjesecu, može se očekivati vrlo promjenjivo vrijeme. Od velikog snijega do iznenadnog otopljenja i pravih ljetnjih temperatura.

Zato narod kaže “Bolje zmija da te ujede, nego da te martovsko sunce ogrije”.
Za baba Martu karakteristične su i “Babine huke”, period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda počnu da pušu hladni vjetrovi i napada susnježica koja pravi tečno blato sa snegom po tlu.

Prema narodnom vjerovanju, baba Marta je oličenje proljeća, ponovnog rađanja, novih zamisli i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje snijeg da opomene ljude kako treba da pripaze na ponašanje, zato se u nekim krajevima Srbije smatra da hladno vrijeme u martu predstavlja “opomenu” da obratite pažnju na svoje ophođenje prema bližnjima, piše Nportal.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)