FARBANJE JAJA ZA USKRS prirodnim bojama – hibiskus, kurkuma, crveni kupus

0

Bojanje uskrsnih jaja kurkumom (svijetložuta do svijetlonarančasta boja)
Sastojci:

2 žlice mljevene kurkume
1 l vode
1 žlica octa
Priprema:
Svježa jaja sobne temperature stavi u mlaku vodu zajedno s ostalim sastojcima i kuhaj nekih 20-30 min. Ako želiš da jaja imaju nježnije žutu boju, onda ih izvadi iz vode i ostavi da se osuše. Ona za koja želiš da budu intenzivnije obojena, ostavi u vodi s kurkumom onoliko dugo dok ne budeš zadovoljan/na intenzitetom boje. To može biti sat ili dva ili preko noći.

Bojanje jaja crnim vinom (ljubičasta do ljubičasto-smeđa)
Sastojci:

1 l jeftinijeg crnog vina
Priprema:
Svježa jaja stavi u hladno vino i kuhaj minimalno 30 min na laganoj vatri. Nakon što su kuhana, možeš ih izvaditi da se osuše. Želiš li dobiti svjetlucavi efekt na ljuski, odnosno male kristaliće i jaču boju ostavi ih da odstoje preko noći. Njih ne treba ničime premazivati.

Bojanje jaja ljuskama lukama (crvena do smeđe-narančasta boja)
Sastojci:

1 litra vode
Ljuske od 10-12 glavica crvenog ili ljubičastog luka
Priprema:


Skini ljusku s lukova te stavi u hladnu vodu. Stavi svježa jaja u vodu i kuhaj ih 20-30 min. Za veći intenzitet boje također ih možeš ostaviti da stoje nekoliko sati mada to najčešće nije potrebno.

Bojanje jaja hibiskusom (plava do tamnoplava)
Sastojci:

100 g čaja od hibiskusa
7 dcl vode


Priprema:
Ovdje sam koristila manju količinu vode kako bih dobila jači pigment. Jaja sobne temperature stavi kuhati u mlaku vodu zajedno s hibiskusom. Kuhaj dok ne postigneš željenu nijansu, također minimalno 20-30 minuta, a možeš ih ostaviti da odstoje i duže u boji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)