Poprskao je OCATOM biljku a kada vidite razlog sigurno ćete probati ovaj trik u vašem vrtu!

Razne hemikalije i toksini su sigurno zadnja stvar koju želite da se nalazi u vašem vrtu i sigurno ne želite da njima hranite vaše biljke.
Iako su veoma jeftini, pesticidi i gnojiva su izuzetno loši za okolinu a da ne spominjemo njihov uticaj na naše zdravlje. Ocat je fenomenalan izbor za sve vrtlare koji žele siguran i prirodan proizvod. Ostat ćete iznenađeni kada vidite šta sve u vrtu možete uraditi sa bijelim ocatom. Ovo je nekoliko koristi ocata u vašem vrtu koje ćete sigurno probati:

Štetočine
Glodavci, puževi, psi, mačke izečevi mrze miris ocata. Samo popršćite bijelog ocata oko vašeg bilja i ni jedna štetočina ga više neće ugoziti. Možete i potopiti staru majicu u ocat pa stavit na kolac da visi oko vrta.

Glineni lonci – čišćenje
Glineni lonci odlično zadržavaju vlagu tla te štite korijen biljke tokom vrućih ljetnih dana, ali oni imaju tendenciju da apsorbiraju kalcij, minerale i so iz vode i gnojiva i to ih čini da izgledaju neprivlačno
Očistite vaš lonac od ostataka pa ga umočite u otopinu koju ćete napraviti od šolje ocata i 3-4 šolje vode. Neka lonac ostane u otopini nekih 30 minuta

Tjera mrave
Bijeli ocat je najbolji organski insekticid. Samo poprskati područja gdje se nalaze mravi i oni će nestati u trenu. Nakon par dana poprskati opet i sigurno da ih više nećete uočiti.

Uklanjanje korova
Poprskati ocat na zidove ili betonsku stazu i tako ćete se riješiti dosadnog korova a vaš vrt će izgledati uredno.

Duže trajanje rezanog cvijeća
U vazu gdje ćete držati cvijeće, u vodu dodajte 2 kašike ocata i kašičicu šećera. Stavite vaše cvijeće i mijenjajte vodu svaka 3-4 dana.

Oslobodite se vrtnih kukaca
Kombinirajte tri dijela vode, jedan dio octa i kašičicu sredstva za pranje posuđa u raspršivaču. Protresite sadržaj, i poprskajte svoj vrt.

Uklonite hrđu sa vrtnog alata
Koristiti nerazrijeđen ocat na svom alatu. Možete poprskati ili umočiti alat u ocat na nekoliko minuta, a zatim dobro isprati.

Izvor: zivjeti-zdravo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top