KLEPE… KAKO JE OVO LEPO JELO!

Sastojci
za 2 osobe
TIJESTO

250g mekog brasna
1 cijelo jaje
1 zumance
3 kasike ulja
80-90 ml vode
1 kasica soli


FIL
200-250g mljevenog mesa
1 manja glavica luka
1 cehne bijelog luka
2 kasike kipuce vode
1 kasicica bibera
so, vegeta
I JOS…
50g maslaca
1 kasika crvene paprike
2 cehna bijelog luka
150-200g so milerama
persun

PRIPREMA:
Brasno prosijati,posoliti iu sredini napraviti udubljenje, u njega staviti jaje i zumance (bjelance sacuvati!), dodati ulje i sa vodom zamijesiti dosta cvrsto tijesto. Mora vam biti dosta tvrdje nego kad radite običnu jufku za pite i ne smije se lijepiti za ruke.
Tijesto dobro izraditi rukama, mijesiti nekih 3-4 minute da se sve lijepo izjednaci i ne bude vise “prosarano” zutilom jajeta, nego jednolicne boje (zabolice vas malo ruke ali isplati se ).Ovo mozete raditi iu Kitchen Aid-u, ja ga imam, ali iz navike uvijek radim rukom
Tijesto formirati u kuglu, u ruku nakapati malo ulja i preci njome preko kugle, te ju zamotati u prozirnu foliju, prekriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji.
Za to vrijeme pripremiti fil. Oba luka usitniti sto sitnije i pomijesati sa mesom. Ja inace meso jos jednom sameljem, tako mi bude ljepse, ali nije obavezno. Mesu dodati luk, kipucu vodu (daje mesu mekocu i socnost), ulje i zacine. Ostaviti sa strane da odstoji.


Tijesto kad je odstojalo razvuci oklagijom na debljinu od 3-4 mm, ne skroz tanko kao kad radite kore za pitu.Pazite da razvlacite ravnomjerno, tako da vam jufka svuda bude priblizno jednako debela. To nije tesko, jer je tijesto tvrdo.
Jufku ostaviti 10-ak minuta da se prosusi.
Ostrim nozem rezati kvadrate veličine ca 5×5 cm (vi možete regulisati veličinu po zelji), svaki premazati bjelancem iu svaki stavljati po malo mesa. Gledajte da vam mesa ne bude ni previse da ne možete preklopiti, a ni premalo da vam klepe budu “suplje” . Stavite toliko da vam ostane tek toliko mjesta da spojite krajeve. Kad ste poredali po svakom kvadratiću meso, preklopiti suprotne uglove i ivice krajeve dobro pritisnuti prstima da se slijepe. U vecu posudu staviti 2 l vode da prokljuca. U vodu dodati kasiku ulja i pola kasike soli.
Klepe spuštaju u ključalu vodu i kuhati dok se ne isplivaju na površinu (nekih 3-4 minute). Vaditi ih supljom kasikom iz vode i redati u vartostalnu posudu ili tepsiju. Ne kuhati sve klepe odjednom, već u par puta, da se mogu lijepo skuhati.
Jednu manju posudu staviti na vatru,u nju staviti kasiku crvene paprike i 50g maslaca. Ostaviti na vatri dok ne pocne cvrcati. Skinuti i time pomastiti klepe.
Posebno uzeti bijeli luk i protisnuti ga u mileram, posoliti i dodati malo persuna. Ovim preliti klepe prije službe.
Po zelji, ovako prelivene klepe mozete jos i zapeci par minuta u zagrijanoj pecnici.Posuti sa jos malo crvene paprike i sluziti.
Ovo je mjera za 2-3 osobe, za veću porodicu uduplajte sastojke

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top