PRAVI BAŠT0VANI SVAKO PR0LJEĆE U BAŠTU STAVLJAJU LJUSKE OD JAJA: Kako ovo ranije nismo znali? POGLEDAJTE REZULTAT

Ako ste baštovan, ljuske od jaja ćete čuvati preko cijele zime kako biste vašim biljkama u proljeće pružili idealnu njegu.
Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su jedna od najhranljivijih namirnica na planeti. Širom svijeta prosječna osoba godišnje troši oko 150 do 200 jaja.
Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata i savršeno su đubrivo za vašu baštu.

1.Prirodno đubrivo
Ljuske od jaja su savršen način da vašem kompotu dodate kalcijum. Izuzetno se brzo razgrađuju, zato ne brinite o tome kako da li treba da ih sameljete ili zgnječite. Dovoljno je samo da ih bacite oko ruža ili drugih sadnica kojima je kalcijum neophodan.


Zima je još uvijek pravo vrijeme da “pobacate” ljuske od jaja na zemljište gdje ćete u proljeće da sadite cvijeće.
Ako sadite papriku ili paradajz, obavezno im dodajte ljuske od jaja i vidjećete kako ove biljke bujaju na vaše oči.

2.Ljuske od jaja otjeraće puževe iz vaše bašte
Ako imate problem sa puževima u vašem povrtnjaku, samo grubo zgnječite ljuske od jaja i poredajte ih oko biljke. Oštre ivice ljuski od jaja spriječiće puževe da se domognu vaše salate ili mladih, tek zasađenih biljaka.

3.Posude za sadnju sjemena
Pošto se ljuske od jaja veoma brzo razgrađuju, idealne su za sadnju sjemena u njima. Kada biljka iznikne jednostavno je zajedno sa ljuskom prebacite u baštu, na mjesto gdje će trajno ostati.


Ne zaboravite da prvo dobro operete ljusku pod mlazom tople vode, a zatim da napravite rupu u njoj prije nego tu posijete sjeme.

4.Hrana za ptice
I prije i poslije polaganja jaja mami-ptici je potrebno više kalcijuma u ishrani. Sterilišite ljuske od jaja tako što ćete ih “ispeći” u rerni na 250 stepeni Celzijusa oko 10ak minuta, a zatim ih smrvite. Tako smrvljene ljuske ostavite u hranilice za ptice, a možete ih izmiješati i sa hranom za ptice. Zdrave ptice će čuvati vašu baštu od štetnih insekata.

5.Estetika
Ako imate veliku porodicu i koristite velike količine jaja, ne bacajte ljuske. Lijepo iz sterilišite u rerni pa ih odložite u ostavu dok skupite veliku količinu ljuske. Smrvite je pa je zatim lijepo rasporedite u žardinjere oko cvijeća ili po lejama.

Izvor: Stil

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top