Uncategorized

BRZE KOCKE SA BANANOM I ČOKOLADOM

Sastojci
BISKVIT

1 veća banana
150 ml jogurta (3.2% m.m.)
80 g oštrog brašna
2 pune kaš. gorkog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
4 kom bjelanaca + malo soli
120 g šećera


FIL
4 kom žumanca
2 kom (80 g) pudinga slatko vrhnje ili vanilija
40 g gustina
120 -150 g šećera (prema vašem ukusu)
8 dl punomasnog mlijeka
1 srednja banana + malo limunovog soka
1.5 dl Šlaga 5+ Dolcela (biljno slatko vrhnje)
5 g mljevenog želatina (po potrebi, ja sam koristila)
GANACHE
170 ml slatkog vrhnja (biljno)
200 g mliječne čokolade

Priprema
Fil:

Od mlijeka odvojiti 1 dl, ostalo staviti na vatru da se zagrije. U posudi pomiješati izdvojeno mlijeko sa pudingom, gustinom, žumancima i šećerom tako da nema grudvica. Kad se mlijeko zagrijalo kuhati gustu kremu, dobro promiješati da nema grdudvica. Skinuti sa vatre, površinu kreme prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenj
Biskvit:
Dok se fil hladi, pravimo biskvit: Izgnječiti bananu i dodati joj jogurt sobne temperature, promiješati. Prosijati brašno kakao i prašak za pecivo, te pomiješati sa bananom i jogurtom da se dobije jednolična smjesa.
Bjelanca mutiti sa malo soli i postepeno dodavati šećer, umutiti u čvrst sjajan snijeg. Lagano, ručno pomiješati (samo prevrtati) sa prvom smjesom, izliti u pleh (dim. 40×20 cm ili neki slične površine) koji smo premazali sa maslacom i posuli sa malo brašna. Peći na 190 st. oko 25 min. (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni, biskvit ne smije ostati nepečen!). Trebate dobiti mekan i sočan biskvit, nikako gumenast. Biskvit nema potrebe natapati sa mlijekom ili nekom tečnošću pošto je i više nego sočan.


Nastavak fila:
Bananu (koja nije prezrela!) isjeckati i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U ohlađen fil dodati ovako isjeckanu bananu i dobro izmiksati. Posebno umutiti 1.5 dl slatkog vrhnja i ručno pomiješati sa filom. Ako smatrate da je krema dovoljno čvrsta onda vam ne treba želatin, kod mene to nije bio slučaj pa sam dodala i želatin: 5 g želatina u prahu preliti sa 2 kašike hladne vode i ostaviti 5 min da nabubri, a zatim otopiti na laganoj vatri. U otopljen želatin prvo dodati 2 kašike kreme i promiješati a zatim dobro umiksati u ostatak kreme i to je to.
Ohlađen biskvit premazati kremom i poravnati.
Ganache: Čokoladu izlomiti na komadiće i preliti slatkim vrhnjem, staviti na umjerenu vatru da se vrhnje zagrije i čokolada otopi, miješati sve vrijeme. Smjesu preliti preko fila i sve ostaviti na hlađenje u frižider nekoliko sati, najbolje preko noći. Ganache možete pripremiti i prema vašim omiljenim omjerima i vrstama čokolade i vrhnja koje inače radite.
Posluživanje
Rezati na manje kocke, ukrasiti po želji sa kolutićima banane i služiti. Prijatno!
Napomena: Kolač možete praviti i kao tortu: biskvit peći u kalupu d=24 cm, podijeliti sastojke na 2 i peći dvije odvojene kore; fila ima dovoljno za premazati 2 kore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)