OVI UREĐAJI GUTAJU STRUJU! Električar upozorava: Orobiće vas, cijele zime ćete raditi za račune, a mogu i da se ZAPALE!

0

Kvarcne grejalice, uljani radijatori, keramičke grejalice za kupatilo, ali i sve druge vrste ovakvih grejnih tela, troše ogromne količine energije, a pritom su i opasne za korišćenje.


Grejalice na struju su u našoj zemlji verovatno jedan od najčešćih oblika grejanja prosečnih domaćinstava. Njihovo učestalo korišćenje može zahvaliti činjenici da se često radi o uređajima koji su više nego pristupačni za budžet građana i predstavljaju praktično rešenje kada je potrebno da brzo zagrejete određenu prostoriju.
Ipak, takav način dogrevanja stambenih prostorija ima svojih loših strana, na prvom mestu loš odnos uloženog i dobijenog, a na drugom, nebezbednost za korišćenje.
“Najopasnija grejna tela su uljani radijatori, kvarcne grejalice i kaloriferi iz razloga što su lako zapaljivi, a na sve to su veliki potrošači. S obzirom na količinu toplote koju daju imaju jako mali učinak. Najmanje su ekonomični od svih uređaja koji služe za grejanje. Sve ekonomične i pristupačne varijante su jaki potrošači, pa imajte u vidu ako kupite ‘jeftinu’ grejalicu od 10.000 dinara, davaćete mesečno pravo malo bogatstvo na račune za struju”, upozorava električar Milan Bojičić.

Mogu da se zapale sami od sebe
“To su uređaji koji imaju slab stepen IP zaštite, njihovi delovi su lako topivi i zapaljivi, mogu da se zapale sve i da vodite računa, odnosno na njima ne ostavljate nikakvu odeću”, dodaje naš sagovornik. S druge strane, kako Bojičić savetuje, bolje rešenje je inverter klima sa kojom ćete izbeći visoke troškove imajući u vidu da troši zanemarljivu količinu električne energije.
“Grejanje je kompletan sistem koji treba isplanirati pre grejne sezone, a najgore rešenje je kupovina grejalice, posebno ako ne raspolažete velikim budžetom. Ta vrsta grejnog tela će vas orobiti, radićete čitave zime samo kako biste platili račune za struju”, navodi Bojičić za MONDO.
Ne postoji jeftina grejalica
Prema njegovom iskustvu, inverter klime su najoptimalnije rešenje i mogu biti stalno upaljene ili se paliti po potrebi, sve u zavisnosti od spoljašnje temperature i od toga kolika temperatura želite da vam bude u kući ili stanu.
Kada je reč o kupatilskim grejalicama koje su sve prodavanije, stručnjak ističe da su grejalice u kupatilu “gutači struje” jer za jedan sat rada potroše 2 kilovata, dok inverter klima troši 0, 8 kilovata po satu.

“Više se isplati radijator koji radi na struju, bezbedniji je, manji je potrošač, a može da vam posluži i za sušenje veša”, savetuje iskusni električar koji napominje da nijedan tip grejalice nipošto ne sme da se uključuje u produžni kabl.
“Produžni kabl je pomoćno sredstvo i možete da ga koristite samo ukoliko u njega priključite punjač za telefon ili nešto slično. Nijedna grejalica ne sme u produžni kabl, čak ni pegla”, zaključuje naš sagovornik.

(Mondo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)