PERETE LI NOVU ODJEĆU PRIJE NOŠENJA, Evo Šta Je Najispravnije: OBRATITE PAŽNJU, POGOTOVO ŽENE

0

Kupili ste novu haljinu i jedva čekate doći doma, obući je i ponosno prošetati gradom. Sve je to super, ali ipak biste se trebali malo strpjeti, jer ta nestrpljivost može vam donijeti mnoge probleme…


Stigli ste iz trgovine, odmah obukli novi komad odjeće i primijetili da vam se idući dan pojavilo crvenilo i svrab?, prenosi Ljepota&Zdravlje. To crvenilo zove se alergijski dermatitis koji uzrokuje određeni alergen. Do reakcije vjerojatno neće doći odmah, nego sljedeći dan ili čak nakon nekoliko dana. Ovu reakciju najčešće uzrokuju boje na odjeći.
Ovakve se boje najčešće koriste na sintetičkim materijalima, poput poliestera i najlona. Ove se boje otpuštaju iz materijala prilikom znojenja i dodirom materijala. Ove reakcije mogu se izbjeći pranjem odjeće prije nošenja, čime se taj višak boje uklanja.

Međutim, alergijski osip nije jedina negativna reakcija koju nova, neoprana odjeća može prouzročiti. Znanstvenici na Sveučilištu u Stockholmu testirali odjevne predmete različitih boja, materijala, proizvođača i cijena.
U 29 od 31 odjevnih predmeta pronašli su kemikaliju zvanu kinolin, koju je Agencija SAD-a za zaštitu okoliša proglasila ‘potencijalno kancerogenom za ljude’ – iako još nisu provedena istraživanja na ljudima koja to potvrđuju.
Ulrika Nilson, članica istraživačkog tima, navodi da su pronašli i druge, također kancerogene kemikalije, ali, navodi, ne postoji dovoljno istraživanja o unosu navedenih kemikalija preko kože.

“U vašem je interesu da operete odjeću prije nošenja”, navodi David Andrews, znanstvenik koji je istraživao kemikalije za uklanjanje mrlja, protiv gužvanja, za pojačavanje boja i slično. Također je rekao da proizvođači ne navode koje kemikalije koriste na odjeći, a one mogu biti potencijalno opasne za ljude, a mogu biti štetne i za okolinu.
“Zapanjujuće je da kupite majicu koja je navodno 100% pamuk, no nigdje nije navedeno koje kemikalije sadrži“, nastavio je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)