Prije nego što razmislite o bacanju sjemenki limuna, razmislite ponovo! Možda su vrijedni kao zlato

0

Prije nego što razmislite o bacanju sjemenki limuna, razmislite ponovo! Možda su vrijedni kao zlato. Ako imate naviku da odbacujete sjemenke limuna, vrijeme je da razmislite i otkrijete njihove potencijalne prednosti. Limuni, slavljeni zbog svog izrazitog okusa i svestranosti, igraju značajnu ulogu u kulinarstvu i zadacima čišćenja. Bogata vitaminom C, ova čuda od citrusa potječu iz Azije i probijaju se širom svijeta, posebno u mediteranskim regijama.
Obično koristimo koru i koricu limuna za poboljšanje naših jela i deserta, ali sjemenke se često zanemaruju. S obzirom na to koliko često koristimo limunov sok, pulpu i koricu, čini se rasipničkim zanemariti sjemenke. Evo nekoliko savjeta kako maksimalno iskoristiti njihovu upotrebu.

Nakon što iscijedite sok od limuna, ne bacajte sjemenke. Umjesto toga, isperite ih pod vodom sobne temperature koristeći sito, a zatim ih raširite na papirni ubrus da se osuše. Zatim pincetom nježno ogulite vanjski sloj sjemenki.
Stavite malo vlažnog pamuka u malu posudu, poput praznog lonca od jogurta, i posijajte sjeme u pamuk. Za otprilike nedelju dana trebalo bi da vidite da izbija mala klica.

Da biste osigurali rast, održavajte pamuk vlažnim, a područje oko njega vlažnim. Kada mladica razvije sitno korijenje, premjestite je u malu saksiju napunjenu mješavinom zemlje i perlita za pravilnu drenažu. Uz redovnu njegu, u toplom okruženju bez propuha i stalnu vlažnost tla, vaše sjeme limuna može izrasti u drvo koje daje plodove.

Ali uzgoj drveća nije jedina upotreba sjemenki limuna. Također mogu stvoriti osvježavajući miris za ladice i ormare. Počnite ispiranjem sjemenki bez uklanjanja kožice, jer zadržavaju aromu citrusa čak i nakon pranja. Stavite ih u malu platnenu vrećicu kako biste osvježili ladice, ormare, pa čak i prostore poput kupaonice. Kada su zimi pričvršćeni na radijator, emituju predivan miris limuna, uljepšavajući ambijent vašeg doma. Otkrivanje raznovrsne upotrebe sjemenki limuna može dodati dašak magije prirode u vaš svakodnevni život.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)