Porodica i zdravlje

MASLINOVO ULJE I LIMUN: Kombinacija koja čisti organe i smanjuje bol u zglobovima

Kombinacija maslinovog ulja i limuna nije samo ukusan dodatak jelima, već je i moćan prirodni lijek koji može pružiti mnoge zdravstvene prednosti. Ova mješavina može ublažiti bolove u zglobovima zahvaljujući molekuli ehinol oleata prisutnoj u maslinovom ulju, koje ima protuupalna svojstva slična ibuprofenu.

Osim toga, maslinovo ulje i limun zajedno čine pravu riznicu vitamina i minerala koji pomažu tijelu da apsorbira druge hranjive tvari, poboljšava probavu i podržava zdravlje organa.

Zdravstvene prednosti limuna i maslinovog ulja
Kombinacija ovih sastojaka, bilo da se koriste u hrani ili kao prirodni preparati, može imati pozitivan uticaj na organizam. Limun je bogat antioksidansima i vitaminom C, koji su odlični za jačanje imuniteta, stimulaciju sinteze kolagena i prevenciju kroničnih bolesti uključujući astmu. Istraživanja također sugeriraju da citrusi poput limuna mogu igrati ulogu u prevenciji raka, iako je potrebno više studija na ljudima.
Maslinovo ulje je, s druge strane, temelj mediteranske prehrane i poznato je po svojim blagotvornim učincima na zdravlje srca. Ekstra djevičansko maslinovo ulje, dobiveno hladnim prešanjem, sadrži mononezasićene masne kiseline koje pomažu u smanjenju lošeg kolesterola u krvi. Istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija limuna može sniziti krvni tlak zbog flavonoida koje sadrže.
Ublažite bolove u zglobovima i spriječite kamenje u žuči
Kombinacija maslinovog ulja i limuna nije dobra samo za zdravlje srca, već i za zglobove. Oleokantal u maslinovom ulju ima prirodna protuupalna svojstva koja mogu smanjiti bolove povezane s osteoartritisom, reumatizmom ili bolovima u leđima. Redovna konzumacija ove mješavine može ublažiti upalni proces i smanjiti bol kod osoba koje pate od kroničnih problema sa zglobovima.
Osim toga, ovaj prirodni lijek je vrlo koristan u prevenciji žučnih kamenaca. Studija Medicinskog centra Univerziteta Duke potvrdila je da limunska kiselina u limunu pomaže jetri da detoksificira i rastvori kamenje. Ova mješavina pomaže u održavanju zdravlja žučne kese i sprječava nastanak novih kamenaca.

Kako koristiti maslinovo ulje i limun?
Za najbolje rezultate pomiješajte jednu žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja sa jednom žličicom limunovog soka. Ovu mješavinu je najbolje konzumirati ujutro na prazan želudac, 30 minuta prije doručka. Redovno uzimanje ovog preparata može pomoći kod crijevnih tegoba, potaknuti probavu i ublažiti zatvor. Maslinovo ulje pomaže u podmazivanju crijeva, dok limun djeluje kao blagi laksativ, omekšava stolicu.
Odaberite kvalitetne sirovine:
Uvijek koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je hladno cijeđeno i što prirodnije, jer sadrži najkorisnije nutrijente. Osim toga, birajte svježe, organski uzgojene limune kako biste izbjegli pesticide i osigurali maksimum vitamina C.

Prilagodite unos po potrebi:
Možete prilagoditi unos ove mješavine ako imate određene zdravstvene probleme ili ciljeve. Na primjer, ako želite smršaviti, jedite više limuna da biste ubrzali metabolizam, dok se kod problema s probavom možete fokusirati na maslinovo ulje jer je dobro za crijeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)