Porodica i zdravlje

KURKUMA SPRJEČAVA ZGRUŠAVANJE KRVI I SMAJUJE RIZIK OD ŠLOGA: Evo kako se konzumira – OVA GRUPA JE NE SMIJE NI PRIMIRISATI

Kurkumin je poznat kao „zlato“ i ima mnoge zdravstvene prednosti koje pozitivno utiču na organizam. Ovaj moćni začin pomaže u podizanju raspoloženja, sprječava zgrušavanje krvi, smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže u liječenju visokog krvnog pritiska, impotencije, akni, pa čak i smanjuje rizik od raka bubrega. Zbog svojih protuupalnih svojstava, kurkuma se može koristiti i kao prirodni lijek za upalu grla.
Liječnici ističu da čaj od kurkume pomaže u brzom oporavku upalnih procesa i često se koristi kao prirodna alternativa antibioticima. Jedan od najčešćih načina za konzumiranje je mešanje kašičice kurkume sa šoljicom toplog mleka, ali popularan je i čaj napravljen od kurkume sa dodatkom cimeta, limunovog soka, meda i kokosovog ulja.
Kurkuma se također koristi u kuhinji za poboljšanje okusa jela, a ima i ljekovita svojstva. Međutim, uprkos brojnim prednostima, postoji grupa ljudi koja bi trebala izbjegavati ovaj začin.

Ko ne bi trebao koristiti kurkumu?
Trudnice i dojilje:
Kurkuma može stimulirati menstrualni ciklus i ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Osobe sa kamenom u žuči:
Kurkuma može uzrokovati dodatne probleme onima koji već imaju kamen u žuči.
Pacijenti sa bubrežnim bolestima:
Kurkuma može povećati rizik od bubrežnih kamenaca zbog visokog sadržaja rastvorljivih oksalata, koji se vezuju za kalcijum i formiraju nerastvorljiva jedinjenja.
dijabetičari:
Dijabetičari trebaju biti oprezni jer kurkuma može utjecati na razinu šećera u krvi.
Osobe prije hirurške intervencije:
Kurkuma može spriječiti zgrušavanje krvi, što povećava rizik od prekomjernog krvarenja tokom operacije. Također, nije preporučljivo koristiti kurkumu s lijekovima koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Nutritivna vrijednost kurkume
Kurkuma je bogata vitaminima B6, C, E i K, kao i mineralima kao što su kalijum, gvožđe, bakar, cink, fosfor, mangan i selen. Takođe je dobar izvor vlakana, što povećava njegovu nutritivnu vrijednost.
Preporučena dnevna doza kurkume je 3 do 10 grama, što je jednako jednoj supenoj kašiki. Za starije osobe i djecu mlađu od šest godina, dozu treba prepoloviti kako bi se izbjegle moguće nuspojave.

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkumin je aktivni sastojak kurkume i ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Ova svojstva ne samo da pomažu u smanjenju upale, već i neutraliziraju slobodne radikale, čime usporavaju proces starenja i smanjuju rizik od kroničnih bolesti kao što su artritis, bolesti srca i neke vrste raka.
Kurkuma također podržava funkciju mozga i može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest. Istraživanja pokazuju da kurkumin može povećati nivo neurotrofnog faktora iz mozga (BDNF), proteina koji pomaže u rastu novih neurona i sinapsi.

Veza između kurkume i probavnog sistema
Kurkuma je poznata po svojim pozitivnim efektima na probavni sistem. Pomaže u otklanjanju gasova, grčeva i probavnih problema. Njegova protuupalna svojstva mogu pomoći u liječenju upalnih bolesti kao što su ulcerozni kolitis ili sindrom iritabilnog crijeva (IBS).
Ali imajte na umu da prekomjerna upotreba može uzrokovati iritaciju želuca kod osjetljivih ljudi. Zato je najbolje koristiti kurkumu u preporučenim dozama.
Sigurna upotreba kurkume
Ukoliko planirate da redovno koristite kurkumu kao dodatak prehrani, preporučuje se da je kombinujete sa crnim biberom. Piperin, aktivni sastojak paprike, povećava apsorpciju kurkumina u tijelu, čime se pojačavaju njegovi pozitivni efekti.
Uz to, kurkumu je najbolje konzumirati s hranom bogatom zdravim mastima, kao što su avokado ili kokosovo ulje, jer to može dodatno poboljšati njenu apsorpciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)