Zanimljivosti

Po ovoj boji žumanceta, da li znate koje je jaje sa slike najzdravije?

Neki smatraju da izrazito narandžasta boja žumanceta ukazuje na zdravlje kokoške koja je snijela jaje. Postoji uvjerenje da što je žumance tamnije, okruglo i čvrsto, to je kokoška bila zdravija i vjerojatno se hranila na otvorenom, u prirodnim uslovima.

S druge strane, bezbojno žumance se često tumači kao znak da kokoška nije imala najzdravije životne uslove. Međutim, sve ove teorije su se pokazale kao netačne. Pa, šta onda uzrokuje razlike u boji žumanceta?

Žumance može imati različite nijanse, koje se kreću od svijetlo žute do tamno narandžaste. Ipak, boja žumanceta ne govori ništa o načinu života kokoške niti o tome koliko je to žumance zdravo za vas.

Ono što boja žumanceta zaista pokazuje jeste čime se kokoška hranila. Ako je kokoška unosila mnogo pšenice, žumance će biti meko i žute boje. S druge strane, ako se hranila kukuruzom i lucerkom, dobićete tamnije žumance. To je rezultat karotena koji se nalazi u kukuruzu i lucerki, supstanci koja takođe čini šargarepu narandžastom.

Dakle, kada birate jaja, obratite pažnju na boju žumanceta, ali ne zaboravite da se ne treba oslanjati samo na to kao pokazatelj kvaliteta jaja ili zdravlja kokoške. Umjesto toga, razmislite o cijelom sistemu uzgoja i ishrane kokoški, jer je to zapravo ključno za kvalitet jaja koje konzumirate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)