RECEPT KAKO NAJBOLJE POKISELITI KUPUS,100% SIGURAN NAČIN BEZ FULE…

0

Sastojci
U jednu plastičnu posudu s poklopcem (60-80 litara) stane 50 kg cijelog kupusa, 2,5 kg morske soli, 100 grama papra u zrnu i 2-3 komada korijena hrena.

Priprema
U goranskom narodu poznata je izreka “Krumpir i zelje – dijeli sreću”. Kao Delničanin ne mogu zaobići ovu tradiciju, čak ni na Coolinarici. Stoga, kako se bliži jesen, uz jelo od krumpira moram staviti i recept za kiseljenje zelja.
Tvrde glavice koje su ili uzgojene ili kupljene treba ostaviti da sazriju nekoliko dana.
Započnite s odbacivanjem oštećenih i starijih vanjskih listova kako biste očistili glavice od zelenila. Zatim oštrim kratkim nožem pažljivo izdubite žilavi središnji dio glavice, pazeći da ne zarežete u listove.
U drugoj posudi pomiješajte morsku sol i papar u zrnu, pa ispunite šupljine nastale u glavicama zelja. Manje glavice prepolovite i natrljajte solju. Sve namirnice stavite u plastičnu posudu, pazeći da prostor između cijelih glavica zelene salate ispunite polovicama.
Napunite plastičnu posudu zelenilom. Na kraju sve prelijte ostatkom mješavine soli i papra, a zatim dodajte komadiće korijena hrena.
Postavite plastične mrežaste prstenove na zelenilo za podupiranje utega, bilo da se radi o tanjurima ili plastičnim bocama napunjenim vodom. Postupno napunite plastičnu posudu u kojoj će se nalaziti zelje vodom pomoću plastičnog crijeva, pazeći da sol ostane netaknuta u udubljenjima glavica.
Zatim postavite utege na mrežaste kolute, pokrijte posudu folijom i pričvrstite je poklopcem. Ključno je osigurati da je plastični spremnik potpuno zatvoren.
U prvim danima pazite da se razina vode održava iznad vrhova kupusa, dodajte još ako je potrebno. Nakon nekoliko dana provjerite salinitet vode; ako nije dovoljno slano, dodajte dodatnu sol. Lagana zamućenost vode ukazuje na neadekvatnu koncentraciju soli.
Nakon otprilike četrdeset dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu, a otvorena posuda će se pojaviti kao na slici (na ovoj slici je prošlogodišnje zelje). Tijekom cijele zime, slana voda oko kupusa ostat će bistra, a mnogi pojedinci tvrde da ima zdravstvene prednosti za probavu, sugerirajući da bi se trebala konzumirati jedna žlica nekoliko puta dnevno. Ključno je osigurati da se zelje uklanja čistim rukama, a nakon vađenja sve se mora odmah ponovno zatvoriti. Ovako konzervirano zelje nije potrebno prati prije konzumacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)