MUČE VAS UMOR, TANKA KOSA I LOMLJIVI NOKTI, EVO ŠTA VAM NEDOSTAJE U ISHRANI

0

Mnoga istraživanja su pokazala da je ishrana pola zdravlja. Unos proteina u naš organizam je ključan za zdravlje tj. za pravilno funcionisanje mišića i kostiju. Manjak proteina u organizmu može dovesti do raznih problema u organizmu. WebMD navodi različite znakove koji mogu ukazivati na to da organizmu nedostaju proteini. Iako ne svi simptomi direktno pokazuju manjak proteina, neki mogu biti rana upozorenja na koja treba obratiti pažnju. Takvi simptomi uključuju oticanje trbuha, ruku, nogu i stopala, iznenadne promjene raspoloženja, probleme s kosom, kožom i noktima, te pojavu umora i slabosti. Također, pojačan apetit, sporije zacjeljivanje rana, slabiji imunitet i navika griženja noktiju mogu biti pokazatelji.

Ukoliko često grizete nokte, to može uzrokovati njihovu lomljivost. Mikrotraume nastale zbog ove navike povećavaju vjerovatnoću pucanja noktiju. Preporučuje se prestanak grickanja noktiju, održavanje noktiju kratkim i urednim, kao i korištenje posebnih lakova za nokte s gorkim okusom, koji pomažu da se ova navika smanji.

Proizvodi za čišćenje ruku i noktiju također mogu izazvati suhoću i lomljivost. Korištenje sredstava za čišćenje bez zaštitnih rukavica može isušiti kožu i nokte, dok aceton, koji se nalazi u nekim odstranjivačima laka, može dodatno oslabiti nokte. Da biste izbjegli ove probleme, preporučuje se nošenje rukavica tokom čišćenja i upotreba odstranjivača laka bez acetona. Također, nedostatak hranjivih tvari u ishrani, poput željeza, vitamina D, cinka, selena i vitamina B, može uzrokovati slabost noktiju. Ove hranjive tvari, koje se nalaze u namirnicama poput mesa i jaja, igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja kože, kose i noktiju. Ako imate manjak ovih nutrijenata, najbolje je konsultirati se s nutricionistom kako biste dobili savjete o pravilnoj prehrani koja će ojačati nokte.

Jedan od glavnih uzroka slabih noktiju može biti anemija, stanje koje se javlja zbog smanjenih razina hemoglobina. Manjak hemoglobina smanjuje sposobnost krvi da prenosi kisik, što može izazvati umor, slabost i lomljive nokte. Pored toga, problemi sa štitnjačom, poput hipotireoze i hipertireoze, mogu uzrokovati probleme s noktima. Liječenje ovih stanja u konsultaciji s liječnikom ključ je za normalizaciju rada štitnjače i smanjenje simptoma. Gljivične infekcije također mogu oslabiti nokte, uzrokujući njihovu lomljivost i promjenu izgleda. U takvim slučajevima potrebno je posjetiti dermatologa i započeti terapiju antimikoticima. Lomljivi nokti mogu biti i nasljedni problem, a genetska predispozicija može igrati ulogu u njihovoj slabosti. No, uravnotežena prehrana i pravilna njega noktiju mogu pomoći u očuvanju njihovog zdravlja.

Zdravlje noktiju može odražavati i opće stanje organizma. Na primjer, zakrivljeni ili plavičasti nokti mogu ukazivati na probleme s plućima, jetrom ili srcem, dok bijele linije mogu signalizirati komplikacije povezane s bubrezima ili jetrom. Žuti nokti najčešće upućuju na gljivičnu infekciju, dok plavi ton može ukazivati na nedostatak kisika u organizmu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)