OPREZ! Jastuk nije dovoljno samo oprati, STUČNJACI UPOZORAVAJU, ima rok trajanja i u ovom slučaju ga obavezno BACITE

0

UPOZORENJE! Samo čišćenje jastuka nije dovoljno, OPREZ STRUČNJAKA; postoji određeno razdoblje upotrebljivosti, i u takvim slučajevima, nužno GA ODBACI.

Tijekom vremena, jastuci neizbježno propadaju kao i svaki drugi predmet koji koristimo svakodnevno. Čak i najkvalitetniji jastuci s vremenom zahtijevaju zamjenu, iako mnogi pojedinci nisu svjesni kada to vrijeme dolazi. No, kada se uzme u obzir nakupljanje mrtvih stanica kože, dlaka, grinja, znoja, sline, ostataka šminke ili krema te alergena koji se svakodnevno skupljaju unutar jastuka, postaje jasno zašto bi on s pravom trebao biti prioritet na popisu za kupovinu.
Prema Rebeki Robins, stručnjakinji za medicinu spavanja i autorici knjige “Sleep for Success!”, visokokvalitetni jastuk obično ima životni vijek od samo dvije do tri godine. Stoga je potrebno poprilično često mijenjati jastuk, iako to ne mora biti skupa investicija.
Produljena uporaba jastuka može pogoršati stanja poput alergija i astme, dok redovita zamjena osigurava optimalnu kvalitetu sna i higijenu.
Prema Robinsu, ako osjetite bol tijekom noći ili nakon buđenja, to može biti jasan pokazatelj da je vaš trenutni jastuk star i istrošen, što je pravo vrijeme da razmislite o kupnji novog.
Prema riječima dr. Hane Patel, stručnjakinje za higijenu i spavanje, preporuča se mijenjati jastuke svake godine do dvije, s obzirom na materijal od kojeg su izrađeni, a ako imate povećanu osjetljivost na alergije, i ranije.

Na koji način stari jastuci utječu na naše zdravlje?
Idealno stanište za grinje koje jedu stanice naše kože i bujaju u toplim, vlažnim uvjetima je naš vlastiti jastuk. Iako ova minijaturna stvorenja ne predstavljaju značajnu prijetnju, mogu izazvati ekcem kod određenih osoba i pogoršati simptome alergije kod drugih.
Iako prisutnost gljivica u jastucima općenito ne predstavlja nikakvu štetu za većinu pojedinaca, ključno je priznati da oni s astmom, kroničnim respiratornim stanjima ili kompromitiranim imunološkim sustavom mogu doživjeti štetne učinke.
Prema dr. Patelu, kako vrijeme prolazi, naši jastuci nakupljaju grinje, gljivice, plijesan i ulja s našeg lica i vlasišta, što sve može pridonijeti aknama. Osim toga, prisutnost prljavštine i prašine može izazvati simptome alergije kao što su svrbež očiju, curenje nosa i, u težim slučajevima, poteškoće s disanjem.
Odabir optimalnog jastuka za bolove u vratu ključan je jer osigurava da vaša glava i vrat održavaju pravilnu poravnatost sa zdjelicom tijekom spavanja. Ovaj aspekt igra značajnu ulogu u određivanju učinkovitosti dobrog jastuka.
Ključno je voditi računa o jastuku koji odaberete za spavanje, jer korištenje pogrešnog može dovesti do značajnog naprezanja u leđima i vratu. Ovo postaje još veći imperativ kada putujete, budući da je najbolji putni jastuk koji je spreman za putovanje ključan za izbjegavanje potencijalnih ozljeda ili naprezanja dok ste na putu.
Za one koji više vole spavati na boku, važno je uložiti u jedan od najbolje ocijenjenih jastuka dizajniranih posebno za osobe koje spavaju na boku. Ovi jastuci obično imaju deblju i čvršću konstrukciju, osiguravajući optimalnu potporu vratu tijekom cijele noći.
Za one koji preferiraju spavanje na trbuhu, važno je osigurati da im jastuci budu dovoljno ravni kako bi spriječili pretjerano istezanje vrata. U ovom slučaju korištenje najfinijih rashladnih jastučića može se pokazati izvrsnim rješenjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)