HRSKAVI UŽITAK OD KROMPIRA…Sve komšije će vam za ovo tražiti recept…

0

Ovaj divni recept za hrskave užitke od krompira spaja jednostavne sastojke u neodoljivu grickalicu ili prilog. Premazani grizom i prženi do savršenstva, ovi komadi krompira su i ukusni i zadovoljavajući zahvaljujući svježem začinskom bilju i aromatičnim začinima.
U nastavku ćete pronaći prijedloge za posluživanje, savjete za kuhanje, nutritivne prednosti i informacije o ishrani koji će vam pomoći da u potpunosti uživate u ovom ukusnom receptu.

POTREBNI SASTOJCI SU SLEDEĆI:
3 krompira, oguljena i iseckana na kockice
2 čaše vode (otprilike 500 ml)
1 glavica luka, sitno iseckana
3 čena belog luka, mlevenog
Veza korijandera i peršuna, nasjeckana
1/2 kašičice pahuljica čilija (opciono)
1,5 šolje griza
Posolite po ukusu
Biljno ulje za prženje

KAKO SE PRIPREMAJU OVE POLPETE?
Skuhajte krumpir:
U lonac dodajte krumpir narezan na kockice i dodajte 2 šalice vode. Zakuhajte i kuhajte dok krumpir ne omekša, ali još uvijek bude čvrst na zalogaj. Ocijedite vodu i ostavite krumpire sa strane da se malo ohlade.
Pripremite mješavinu luka i češnjaka:
Zagrijte malo biljnog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Pržite dok ne porumene i zamirišu. To obično traje oko 5-7 minuta.
Začinite krumpir:
Ocijeđeni krumpir dodajte u lonac zajedno s lukom i češnjakom. Začinite solju i čilijem (ako koristite). Sve dobro izmiješajte pazeći da krumpir bude ravnomjerno obložen začinima i mješavinom luka i češnjaka.
Premažite krompir u grisu:
Na drugi tanjur rasporedite griz. Svaku začinjenu krišku krumpira ubacite u griz, pazeći da sve strane svake kriške krumpira budu ravnomjerno obložene. To će pomoći u postizanju hrskave teksture prilikom prženja.
Ispeći krompir:
U istoj ili drugoj tavi zagrijte veliku količinu biljnog ulja na srednje jakoj vatri. Na vruće ulje pažljivo stavljajte ploške krumpira premazane grizom. Pržite ih dok ne porumene i postanu hrskavi, povremeno okrećući da se ravnomjerno ispeku.
Ocijedite i ukrasite:
Kada krumpir postane hrskav i zlatnosmeđi, izvadite ga iz ulja i ocijedite na tanjuru obloženom papirnatim ručnicima da uklonite višak ulja. Ukrasite svježim nasjeckanim cilantrom i peršinom.
Poslužiti:
Uživajte u hrskavoj poslastici od krumpira vrućoj kao ukusnom međuobroku ili prilogu jelu.

Prijedlozi usluga:
Umaci: ove hrskave krumpiriće poslužite s raznim umacima za umakanje, poput kečapa, ljutog majoneza ili umaka od jogurta i vanilije.
Kao prilog: savršeno se slažu s mesom ili ribom s roštilja, dajući vašem jelu hrskavu teksturu.
Zalogaji za zabave: savršeni za zabave, dolaze na pladnju i dolaze s čačkalicama za lakše žvakanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)