KOJI SU PRVI SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA? Ovaj test pomaže da ga prepoznate, ako primjetite ovo..

0

Moždani udar uzrokuje poremećaj u moždanoj cirkulaciji zbog čega su određeni dijelovi mozga nedovoljno snadbeveni kiseonikom i hranjivim materijama, a to vodi do oštećenja i odumiranja nervnihstanica. Uzroci su ugrušak koji začepi arteriju i tako onemogući protok krvi ili pucanje krvne žile kada krv počinje da prodire u obližnje tkivo, ističu iz Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara (HDPMU).
“Najčešći uzrok je oštećenja krvnih žila u mozgu koja dovodi do moždanog udara je ateroskleroza, bolest koja dovodi do stvaranja naslaga masnoća, vezivnog tkiva, ugrušaka, kalcijuma i drugih materija u zidovima krvne žile, što uzrokuje sužavanje, začepljenje i/ili slabljenje krvne žile”, objašnjavaju u Hrvatskom društvu za prevenciju moždanog udara.
Moždani udar može da se dogodi neočekivano i u bilo kojoj situaciji. U 85 odsto slučajeva moždani udar je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Tada se oštećenje mozga i invaliditet mogu umanjiti/spriječiti lijekovima (trombolizom) i mehaničkom trombektomijom. Važno je doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara.
Tromboliza se može primjeniti u roku od 3 do 4,5 sata, a mehanička trombektomija do 6 sati od početka simptoma moždanog udara. Djelovanje je veće ako se ranije primene. Moždani udar može da se dogodi svakome, u bilo kojoj dobi. Svaki minut je bitan. Ako otkrijete bilo koji od ovih znakova moždanog udara, nemojte čekati, odmah nazovite 194, naglasili su, prenosi 24sata.hr

Prvi simptomi moždanog udara
Utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tela.
Poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe.
Naglo zamagljenje ili gubitak vida, posebno na jednom oku ili na polovini vidnog polja.
Naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka.
Gubitak ravnoteže.
Omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

Prvo i osnovno je prepoznati da je riječ o moždanom udaru, a u tome može da pomgone FAST test. Ti testovi nam omogućavaju brzo prepoznavanje simptoma moždanog udara:
F – FACE (lice) – Da li pacijent ima “obješeno” lice?
A – ARM (ruka) – Da li pacijent ima slabost u rukama?
S – SPEECH (govor) – Da li pacijent ima smetnje u govoru?
T – TIME (vrijeme) ustvari znači da je vrijeme posebno važno (potrebno je znati vrijeme kada su simptomi nastali) te odmah pozvati Hitnu pomoć ili se uputiti u bolnicu kako bi se što prije započelo s liječenjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)