Izgrebana tava može ponovno izgledati kao nova sa samo jednim uobičajenim kuhinjskim predmetom koji svi posjeduju.

0

Izgrebani lonci i tave često su neizbježan dio kuhinjske svakodnevice, ali to ne znači da su beskorisni. Uz jednostavne trikove, možete ih oživjeti i produžiti im vijek trajanja.
Mnogi od nas primjećuju da se hrana sve više lijepi za stare posude nakon svakog kuhanja. Možda se pitate je li moguće popraviti te posude i vrijedi li ih još koristiti. Srećom, uz malo truda i jednostavne kućne sastojke, možete vratiti svoje posuđe u funkciju.

Kako popraviti izgrebanu tavu?
Iako korištenje grube spužve ili žičane četke može pomoći ukloniti tvrdokorne mrlje, takva praksa može dodatno oštetiti površinu posuđa. Sol je prirodno i sigurno rješenje za obnavljanje posuda od lijevanog željeza ili sličnih materijala.

Priprema tave: Temeljito operite tavu nježnom spužvom i osušite je.
Kuhanje soli: Dodajte tanki sloj soli u suhu tavu i stavite je na laganu vatru. Kad sol počne dobivati zlatno-smeđu boju, možete je ukloniti. Papirnatim ručnikom obrišite dno tave.
Rezultati: Ova tehnika brzo daje rezultate i može značajno produljiti životni vijek vaše tave.

Kada je vrijeme za zamjenu tave?
Ako na dnu tave primijetite tamne mrlje ili zadebljanja koja se ljušte, vrijeme je da razmislite o zamjeni. Oštećenja teflonskog premaza mogu predstavljati rizik za zdravlje, pa je važno pravovremeno prepoznati kada tavu više ne treba koristiti.

Kako stvoriti novi neprianjajući sloj?
S vremenom se sloj koji sprječava prianjanje na tavama troši, ali to ne znači da tavu treba baciti. Postoji jednostavan način da obnovite neprianjajuću površinu:

Temeljito čišćenje: Operite posudu tako da na njoj ne ostane hrane. Izbjegavajte sapune nakon postupka jer mogu ukloniti masni sloj.
Nanošenje ulja: Papirnatim ručnikom natopljenim uljem (bez mirisa) obrišite cijelu unutrašnjost i rubove posude.
Zagrijavanje: Stavite tavu na vatru i zagrijte je 3 do 5 minuta. Alternativno, možete je staviti u pećnicu na 150 °C na 35-40 minuta.
Održavanje: Ako primijetite da tava ponovno gubi neprianjajuću kvalitetu, ponovite postupak s uljem.
Dodatni savjeti:
Izbjegavajte metalni pribor: Koristite silikonske, drvene ili plastične kuhinjske alate kako biste spriječili ogrebotine.
Izbjegavajte zagrijavanje na visokoj temperaturi: Srednja temperatura je dovoljna za većinu jela i produžit će životni vijek tave.
Pravilno skladištenje: Ako tave slažete jednu na drugu, između njih stavite zaštitni sloj (krpu ili papir) kako biste spriječili oštećenja.

Ovi jednostavni koraci pomoći će vam da izvučete maksimum iz svoje kuhinjske opreme, produžite njezin vijek trajanja i uštedite na kupovini novih tavica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)