U švicarskim bolnicama koristi se kao oblik liječenja: Koje dobrobiti može pružiti jedan list kupusa…

0

Kupus ne samo da služi kao temeljni sastojak u brojnim kulinarskim pripravcima, već posjeduje i izvanredna ljekovita svojstva koja se mogu koristiti za unutarnju i vanjsku primjenu.

Intravenska terapija
Uključivanje kupusa u juhe ili njegovo pripremanje uz drugo povrće može pružiti razne zdravstvene prednosti.

Dijabetes
Kupus je poznat po svojim antihiperglikemijskim svojstvima, što ukazuje na njegovu sposobnost smanjenja razine šećera u krvi i upravljanja dijabetesom. Povoljni učinci mogu se postići stalnim unosom bilo kuhanog ili sirovog kupusa, kao i soka od kupusa.

Kardiovaskularna stanja
Tocijanin, polifenolni spoj koji se nalazi u kupusu, igra ulogu u smanjenju upale, povećanju čvrstoće kapilara, inhibiciji stvaranja krvnih ugrušaka i poticanju cirkulacije krvi. Konzumacija kuhanog kupusa ili soka od kupusa može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Gastrointestinalni problemi
Kupus, koji obiluje kalijem, vitaminom C, antioksidansima i raznim drugim nutrijentima, može pomoći u liječenju proljeva, čira na želucu i zatvora, uz stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva i upalna bolest crijeva.

Vanjska terapija
Kupus se također može koristiti za vanjsko liječenje niza bolesti i ozljeda.
Urasli nokti su uobičajeno stanje koje karakterizira urastanje nokta u okolnu kožu.
Kupus služi kao učinkovit lijek za izbacivanje gnoja iz uraslih noktiju i sprječavanje kasnijih infekcija. Za korištenje ove metode bitno je zahvaćeni prst omotati listovima kupusa, pričvrstiti zavojem i ostaviti da tretman odstoji preko noći.

Ublažava tegobe.
Crveni kupus posebno je bogat antioksidansima i protuupalnim tvarima koje mogu pospješiti zacjeljivanje rana i smanjiti oksidativni stres. Preporuča se nanijeti na ranu preko noći.

Artritis
Tradicionalno se listovi kupusa koriste u liječenju čireva, upala i ozljeda zglobova. Može se pripremiti oblog i staviti na zahvaćeno područje preko noći kako bi se ublažio otok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)