Naučnici utvrdili šta DVIJE KAŠIČICE MEDA NA DAN rade organizmu i ŠOKIRALI SE: “Priznajemo, iznenađeni smo – nismo ovo očekivali”

0

Med je saveznik u poboljšanju nivoa šećera i holesterola.U studiji sprovedenoj 2022. godine, naučnici sa Univerziteta u Torontu otkrili su da med može poboljšati nivo šećera i holesterola u krvi.
Studija, objavljena u prestižnom časopisu Nutritional Reviews, analizirala je 18 različitih kontrolisanih ispitivanja, uključujući više od 1.110 učesnika i koja su trajala u prosjeku dva mjeseca. Svrha ovog istraživanja bila je da se utvrdi kako med utiče na kardiometaboličke faktore rizika.

Rezultati istraživanja
Rezultati istraživanja pokazuju da med ima pozitivan uticaj na zdravlje srca, posebno na regulaciju nivoa šećera i holesterola u krvi. Učesnici studije konzumirali su otprilike dvije pune kašičice meda dnevno, ali se pokazalo da je sirovi, neprerađeni, nepasterizovani i nefiltrirani med efikasniji od prerađenog meda.

Prednosti sirovog meda
Sirovi med je med koji zadržava sve svoje prirodne nutrijente i antioksidanse. Sirovi med je bogat antioksidansima, uključujući flavonoide i fenolne spojeve, koji mogu spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka, smanjiti rizik od srčanih bolesti i zaštititi stanice od oksidativnog stresa, kaže nutricionistica Catherine Hervasio.
Kompleksan sastav meda
Istraživači su istakli: “Iznenađujuće, iako med sadrži oko 80% šećera, njegov sastav je vrlo složen, uključujući šećer, proteine, organske kiseline i razna bioaktivna jedinjenja koja su izuzetno korisna za zdravlje.” tijelo.
Preporučena doza
Stručnjaci preporučuju konzumiranje jedne do dvije žlice sirovog meda dnevno kako biste dobili sve esencijalne hranjive tvari i antioksidanse koji doprinose vašem zdravlju. Sirovi med nije prošao nikakve metode obrade, što mu omogućava da zadrži više nutrijenata od prerađenog meda.

Zaključak
Konzumacija meda, posebno u njegovom najprirodnijem stanju, izuzetno je korisna za regulaciju nivoa šećera i holesterola u krvi, kao i za opšte zdravlje srca. Naučnici i stručnjaci se slažu da sirovi med nudi najveće prednosti jer je bogat antioksidansima i drugim nutrijentima. Stoga, dodavanje sirovog meda u vašu svakodnevnu ishranu može biti jednostavan i efikasan način da poboljšate svoje zdravlje.

Zdravstvene prednosti meda: dublji pogled
Med je poznat po svojim lekovitim svojstvima od davnina, ali savremena naučna istraživanja sve više potvrđuju njegove zdravstvene prednosti. Ovaj prirodni zaslađivač nije samo ukusan dodatak jelima i napitcima, već je i moćan saveznik u borbi protiv raznih zdravstvenih problema.

Med i zdravlje srca
Jedna od glavnih prednosti meda je njegova dobrobit za zdravlje srca. Med sadrži antioksidanse kao što su flavonoidi i fenolna jedinjenja, koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu, smanjujući tako oksidativni stres i upalu koja može dovesti do oštećenja stanica i razvoja srčanih bolesti.

Regulacija nivoa šećera u krvi
Iako med sadrži visok udio šećera, istraživanja pokazuju da može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Sirovi med, zbog svoje složene strukture, pomaže da se šećer postepeno otpušta u krvotok, čime se izbjegava nagli skok nivoa šećera koji je karakterističan za konzumaciju rafiniranog šećera.

Holesterol i med
Redovna konzumacija meda može pomoći u smanjenju nivoa “lošeg” LDL holesterola i povećanju nivoa “dobrog” HDL holesterola. Ovo ima važne implikacije za smanjenje rizika od ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)