Kako da grah ne nadima: Samo dodajte 1 sastojak tokom kuhanja i gasovi vas više neće mučiti

0

Odličan način za ublažavanje plinova i nadutosti je jesti pasulj, koji ima visok sadržaj kalorija i masti bez obzira na sortu. Osim toga, oni su odličan izvor proteina, vitamina B, folata i vlakana, što sve pomaže u snižavanju nivoa holesterola. Osim toga, pošto su bez glutena, svi mogu uživati ​​u njima.
Jela od mahunarki odličan su izbor u ishrani jer su siromašna kalorijama i mastima, a takođe su i odličan izvor magnezijuma i gvožđa. Umjesto da vam crpi energiju, grah daje vašem tijelu stvarne antioksidativne prednosti.
Neki ljudi možda nerado kuhaju pasulj jer znaju da će se proširiti i uzrokovati nelagodu zbog nakupljanja plinova u želucu. Ipak, postoje načini da se ovaj problem ublaži. Poznato je da natapanje graha u vodi nekoliko sati prije kuhanja smanjuje širenje pasulja.

Savjet prenijet iz bakine kuhinje sugerira da je posebno korisno potopiti pasulj preko noći i ostaviti ga u vodi dan prije kuhanja. Osim natapanja pasulja tokom kuhanja kako bi se spriječilo oticanje, dodavanje listova lovora, kima, majorana, timijana ili đumbira u vodu za namakanje također može pomoći u smanjenju naknadnog nakupljanja plinova.
Poznato je da nedovoljno kuhani pasulj uzrokuje pojačano stvaranje plinova. Za ublažavanje ovog problema ključno je pranje pasulja (uključujući pasulj iz konzerve) i trebalo bi ga polako kuhati duže vrijeme, a ne na visokim temperaturama. Namakanje i ispiranje graha pomaže u uklanjanju šećera koji uzrokuje plinove, čime se smanjuje nadutost.
Odnosno, kada se formira debeli sloj šećera, bakterije uključene u reakciju proizvode neugodan plin koji treba ispustiti iz posude za kuhanje. Iskusni kuvari tvrde da se pasulj smatra kuvanim tek nakon tri ciklusa kuvanja. Nema prvih znakova demencije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)