Meso je posipao sodom bikarbonom pre kuvanja: OD KADA MI JE POKAZAO, JA TO JEDINO RADIM!

0

Jasno je da je meso najbolje kada je mekano i ukusno. U nastavku dijelimo trik u vezi s tim koji će vam dati vrlo efikasne rezultate jeftino i za relativno kratko vrijeme.
Bez obzira na to kakvo smo meso odabrali za pripremu, bilo da se radi o pilećim nogicama ili junećem odrezaku, svakako želimo da naše jelo bude mekano i ukusno.
Način pripreme bifteka je relativno osjetljiva tema, mišljenja su podijeljena čak i među velikim svjetskim kuharima. Od svih trikova koje verovatno već znate, danas ćemo malo prošetati jednim od najjednostavnijih, ali ujedno i najefikasnijih.
Za to će nam trebati samo obična soda bikarbona, koju možemo koristiti za pripremu svojevrsne marinade. Potapanjem mesa u rastvor sode bikarbone i vode povećava se pH na površini mesa, što ga onda čini mrvljivim kada se stavi u tepsiju.

Cooksillustrated.com je također proveo eksperiment koji odgovara na pitanje koje smo si vjerojatno svi postavili nakon što smo pročitali prve redove članka: “Koliko dugo treba ostaviti meso da se marinira?”. Pa, eksperimentatori su otkrili da nema razlike između mesa mariniranog u sodi bikarboni 20 minuta i mesa mariniranog 45 minuta. Kisela reakcija koja se javlja na površini mesa odvija se vrlo brzo, tako da nije potrebno ostaviti meso dugo u marinadi.
Neće nam trebati ništa osim sode bikarbone, koja se može naći u svakoj kuhinji. Treba znati da natapanje u sodu bikarbonu otopljenu u vodi povećava PH vrijednost na površini mesa, što ga čini mrvljivim tokom pripreme.

U posudu stavite vodu, kašičicu sode bikarbone i prstohvat soli, pa ostavite da meso odstoji u ovoj marinadi 20 minuta, najbolje u frižideru.
Dovoljno je samo 20 minuta da marinada od sode bikarbone počne djelovati. Izuzev ribe, ovo rješenje možemo koristiti za praktično sve vrste mesa, a nije ni bitno kojim ćemo procesom naknadno pripremiti naše meso.

Štaviše, meso nimalo ne preuzima ukus sode bikarbone, jer nema dovoljno karaktera da “prebriše” aromu drugih začina.
Ovu marinadu od sode bikarbone možemo koristiti za sve vrste mesa, osim ribe, bez obzira da li je meso kuhano, pečeno ili na roštilju. Još je interesantnije da se ukus sode bikarbone uopšte neće osetiti, jer je “maskiran” aromom ostalih začina kojima začinimo meso.

Drugi način upotrebe sode bikarbone je da je pospite direktno po mesu i stavite u poklopljenu posudu u frižideru 3-5 sati.
Zatim se meso mora dobro oprati prije pečenja i kuvanja, za razliku od prvog načina. Iako su ove dvije metode različite, obje su podjednako efikasne. Koju ćemo izabrati zavisi samo od vremena koje imamo na raspolaganju, jer je očigledno da drugi način zahteva duže vreme pripreme pre samog pečenja i kuvanja.

Vrijedi isprobati ovo rješenje, jer s njim možemo postići fantastično lijep rezultat, jeftino i jednostavno! Ne zaboravite podijeliti kako bi i vaši prijatelji mogli isprobati!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)