Uporno perete veš, a omekšivač se ne osjeća? Evo gdje griješite, a odjeća ima lijepo da miriše i…

0

Sigurno ste barem nekad, a možda ih i sada radite, napravili ove greške prilikom pranja veša. Ovo su najčešće greške koje, prema riječima stručnjaka, trebate ispraviti.

Pranje na visokoj temperaturi
Odeća će duže zadržati svoj oblik i boju, te će se sporije trošiti ako je perete na nižim temperaturama. Topla ili hladna voda može se nositi s prljavštinom jednako efikasno kao i vruća, ukoliko imate dobru veš mašinu i kvalitetan deterdžent. Samo posteljina i krpe mogu se prati na 90°C za dezinfekciju; sve ostalo može se prati na nižim temperaturama.

Previše deterdženta ili omekšivača
Višak deterdženta može začepiti posudu za deterdžent i uzrokovati neugodne mirise, dok previše omekšivača otežava ispiranje odeće. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakovanju i koristite meru. Ako su vaše stvari jako prljave, razmotrite korištenje viših doza ili dva ciklusa pranja.

Korištenje omekšivača za svu odeću
Iako omekšivač čini tkaninu baršunastom i olakšava peglanje, smanjuje apsorpciju tkanine tokom vremena. Bolje je ne koristiti ga za peškire, sportsku odeću ili predmete od mikrovlakana, elastina ili spandeksa.

Prekomjerno pranje farmerica
Proizvođači farmerica preporučuju da odustanete od mašinskog pranja kako biste sačuvali boju. Ako niste spremni za ovu preporuku, optimalan interval između pranja je od 2 do 6 mjeseci, u zavisnosti od učestalosti nošenja i individualnih karakteristika vašeg tijela.

Pogrešno sušenje
Nepravilno sušenje može uticati na vašu odeću jednako nepovoljno kao i neispravno pranje. Evo nekoliko savjeta da izbjegnete greške:
Nemojte previše koristiti automatsko sušenje: ovo može brže istrošiti vaše stvari i uzrokovati gubitak boje. Izbjegavajte ga za sušenje osjetljivih tkanina.
Nemojte kačiti pletene i vunene predmete: ovi materijali mogu izgubiti svoj oblik. Sušite ih na peškiru na vodoravnoj površini.
Protrešite rublje prije kačenja: ovo će pomoći da se spriječi gužvanje.

Loše održavanje mašine za veš
Prljavština, ostaci deterdženta i nakupljanje u veš mašini na kraju će dospjeti na vašu odeću, što može uzrokovati loše mirise i bijele mrlje. Da biste to spriječili, slijedite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:
Ispraznite mašinu nakon svakog pranja.
Uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima nakon svakog pranja.
Redovno posušite dio za deterdžent.
Jednom mjesečno upalite mašinu „na prazno“ s deterdžentom i sredstvom za dezinfekciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)