Evo kako da se riješite se neugodnog mirisa nakon bijelog luka

0

Nakon uživanja u porcijama hljeba s bijelim lukom, mogli biste primijetiti da izbjegavate bliske razgovore ili posežete za četkicom za zube kako biste se borili protiv trajnog mirisa.

Međutim, postoji jednostavno rješenje koje bi moglo biti u vašem frižideru: grčki jogurt. Istraživanje objavljeno u časopisu Molecules sugerira da kašika jogurta nakon obroka može pomoći u prevenciji mirisa bijelog luka.

Istraživanje, koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Ohio State, otkrilo je da prirodni jogurt može neutralizirati sumporove spojeve koji uzrokuju neugodan miris.

Tim je testirao ovu hipotezu dodavanjem sirovog bijelog luka u staklene boce sa različitim vrstama jogurta. Utvrđeno je da je jogurt 99 posto efikasan u smanjenju spojeva iz bijelog luka, posebno onih s visokim sadržajem proteina i masti.

Dr. Sheryl Barringer, glavna autorica studije, izjavila je: “Visok sadržaj proteina je trenutno vrlo popularan. Ljudi žele jesti više proteina”, što može indirektno pomoći u smanjenju mirisa bijelog luka, kao i pružiti osjećaj sitosti duže vrijeme.

Zanimljivo je da je otkriveno da prženi bijeli luk nema isti učinak, jer prženje značajno smanjuje koncentraciju većine spojeva koji uzrokuju miris.

Ovi nalazi bi mogli dovesti do stvaranja novih proizvoda dizajniranih za eliminaciju mirisa bijelog luka, koristeći masti i proteine iz mlijeka. Rezultati sugeriraju mogućnost daljnjeg eksperimentisanja kako bi se testirala efikasnost jogurta u smanjenju mirisa zadaha nakon konzumiranja bijelog luka.

U međuvremenu, grčki jogurt, koji ima viši sadržaj proteina od prirodnog jogurta, mogao bi biti najbolje rješenje za borbu protiv mirisa bijelog luka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)