Dobro je znati: Ove 4 biljke su spas kada krene sezona grijanja

0

Tokom sezone grijanja i hladnih dana, mnogi se suočavaju s problemima poput kondenzacije, vlage i pojave plijesni u ćoškovima zidova. Sobne biljke mogu biti prirodni saveznici u borbi protiv vlage, a neke od njih već možda imate u domu. Ove biljke su posebno korisne u toplim i vlažnim prostorijama poput kupatila.

Evo četiri biljke koje pomažu u smanjenju vlage i sprječavanju nastanka plijesni:

Spatifilum (ženska sreća)
Ova biljka nije samo odlična za čišćenje vazduha, već pomaže i u smanjenju vlage, čime sprječava nastanak plijesni. Spatifilum ne zahtijeva direktnu svjetlost, pa može rasti čak i pod fluorescentnim lampama, što ga čini pogodnim za kupatila. Ipak, da bi češće cvjetao, potrebno mu je sunčevo svjetlo. Osim funkcionalnosti, ima simbolično značenje i uljepšava prostor.

Bršljan
Bršljan prirodno uklanja plijesan i vlagu iz vazduha. Odličan je za male prostore, poput kupatila, ali je važno redovno ga zalijevati. Raste na indirektnoj svjetlosti i u prostorijama s dobrim protokom vazduha. Može se uzgajati kao puzavica u visećim saksijama, no važno je paziti jer je otrovan za djecu i kućne ljubimce.

Sanseveria (biljka zmija)
Sanseveria je izdržljiva biljka koja pročišćava vazduh i smanjuje zagađivače. Idealna je za početnike jer ne zahtijeva mnogo pažnje. Ova biljka najbolje raste na svijetlom mjestu bez direktne sunčeve svjetlosti. U zimskim mjesecima zalijeva se jednom mjesečno, a tokom toplijih perioda jednom sedmično. Sanseveria ne voli višak vlage, pa je važno da zemlja bude prosušena između dva zalijevanja.

Palme
Palme, poput bambusove palme, patuljaste urmine palme i areka palme, efikasno upijaju vlagu kroz svoje bujne listove. Idealne su za regulaciju kondenzacije u zatvorenim prostorima, a uz pravilnu njegu mogu biti dekorativan i koristan dodatak domu.
Biljke ne samo da ukrašavaju prostor, već i pomažu u očuvanju zdravlja, smanjenju vlage i sprečavanju plijesni, što ih čini odličnim izborom za svaki dom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)