“Dešava se nešto što nismo vidjeli više od 60 godina”: Ovo je detaljna prognoza za zimu koja dolazi

0

Nakon najtoplijeg ljeta i niza rekordno toplih mjeseci, pojavile su se najave da će jesen biti topla, a zima 2024/2025. godine blaža. Međutim, prema nekim prognozama, promjene su već počele, i čini se da nas očekuje znatno hladniji period nego što se prethodno pretpostavljalo.
Ivan Ristić, meteorolog amater, ističe da je “došlo do ozbiljne promjene cirkulacije na planeti Zemlji, nešto što nismo vidjeli od šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je započelo mini ledeno doba. Hoće li i ovaj put doći do klimatskog preokreta, ostaje da se vidi jer znanstvenici malo znaju o tome.”
Ristić je također prenio informacije s internetskih portala koje ukazuju na to da se nešto neobično događa s uraganima, jer su, usprkos vrhuncu sezone, mirni, a Atlantski ocean je također neobično miran.

Neobične promjene u pustinji i novi fenomen
Velike promjene zahvatile su i pustinje, s poplavama u Maroku i Alžiru, u inače sušnim i planinskim pustinjskim područjima.
Ekstremno visoke temperature prošle i ove godine posljedica su fenomena El Ninjo, no meteorolozi širom svijeta javljaju da se El Ninjo bliži kraju i da će ga, nakon kraće neutralne faze, zamijeniti La Ninjo. Ovaj fenomen donosi jačanje kada su temperature oceana hladnije.
“Više nećemo biti topla tačka Balkana”
Kada je riječ o Srbiji, Ristić kaže da više Srbija neće biti topla tačka Balkana i da neće stizati prodori toplog zraka iz Afrike.
“To znači da bi zima trebala biti hladnija. Temperatura zraka u Srbiji već je pala, svežije je i ima padavina. U gradovima će biti samo 14-15 stupnjeva. Tek pred kraj rujna možemo očekivati temperature od 23-24 stupnja. Ne možemo više tvrditi da će zima biti ponovno toplija; naprotiv, očekujem zimu sličnu onoj iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Svjetski poznati meteorološki portali također primjećuju da će zima biti drugačija, odnosno hladnija,” objašnjava Ristić za “Blic”.

Polarni vrtlog donosi promjene
Trenutne vremenske prilike i zastoj u ekstremnim pojavama nazivaju “zatišjem pred buru”, a polarni vrtlog je, kako je već ranije najavljeno, definitivno oduvao ljeto iz našeg regiona.
“Prema sadašnjim prognozama, do kraja rujna utjecat će visinski ciklon s centrom blizu nas koji će uzrokovati povremenu kišu i jesenske temperature. Jesen i zimu će obilježiti sprega azorskog i sibirskog anticiklona i njihovi ogranci u Europi. To će omogućiti prodore hladnijeg zraka prema našem regionu i stvaranje ciklona u Mediteranu koji će donositi padavine – u početku kišu, a krajem jeseni i tijekom zime sneg. Moguće je da nas sneg iznenadi već početkom studenoga,” kaže Ristić.

Izazovi povratka pravih zimskih dana
Ristiću je drago što postoji mogućnost povratka pravih zimskih dana, ali napominje da bi takve zime bile vrlo teške za nas.
“Proveli smo više od pola zime na terasama kafića, u tenisicama i duksevima, a zamislite da je -21 stupanj. Sve bi nas bolela glava od hladnoće. To nije naivno. Kao što nam je ljeto zbog toplinskih valova otežavalo svakodnevicu, isto može biti i sa zimom, ali to je onda druga krajnost,” zaključuje Ristić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)