VEĆ SU SVUDA! AKO VIDITE OVU BUBU NA ZIDU, NI SLUČAJNO JE NE UBIJAJTE: Jezive su, ali ukazuju na jedan veliki problem koji imate u kući

0

Sinoć sam u spavaćoj sobi imao nesretan susret s prvim viđenjem stonoge ove godine. Stonoge su mi oduvijek bile izvor nelagode, potječu iz djetinjstva. Tipično, ostajem pribran tijekom cijele godine, budući da ova stvorenja imaju tendenciju pokazati svoju prisutnost prvenstveno tijekom ljetnih mjeseci.

Ali baš sinoć, moje su oči prvo vidjele stvorenje koje se držalo za moj zid, uzrokujući da mi noge podrhtavaju od nelagode. Važno je napomenuti da sam se suzdržao od okončanja njenog života, a objasnit ću razloge za ovu odluku.

Unatoč njihovim čestim viđenjima kako brzinom munje jure po našim podovima i zidovima, kućne stonoge uspjele su za mnoge zadržati dojam tajanstvenosti. Ipak, nedavne studije pokazuju da ova zastrašujuća stvorenja mogu poslužiti ključnoj svrsi u održavanju ravnoteže u kućanstvima diljem svijeta.

Nakon početnog promatranja, izgled ovih stonoga možda neće biti vizualno privlačan; međutim, posjeduju jedinstvene kvalitete koje pridonose njihovoj vrijednoj ulozi unutar ekosustava vašeg doma.

Postoje uvjerljivi razlozi da se suzdržimo od ubijanja stonoga jer one igraju ključnu ulogu u regulaciji populacije raznih štetočina, uključujući moljce, muhe, termite, buhe, mrave, pauke i grinje.

Vrijednost kućnih stonoga proizlazi iz njihovog nezasitnog apetita i učinkovitog metabolizma. Ova stvorenja posjeduju brz metabolizam, koji potiče njihovu stalnu glad i impresivne lovačke vještine kada su u pitanju insekti. Dvije noge najbliže njihovoj glavi opremljene su otrovom, što im omogućuje da uhvate svoj plijen, dok se preostale noge koriste za hvatanje ulovljenih kukaca.

Domaće stonoge posjeduju značajnu osobinu suzdržavanja od izgradnje mreža ili gnijezda u stambenim prostorima, umjesto da neumorno lutaju u potrazi za prehranom. Njihovo postojanje prvenstveno služi kao pokazatelj prisutnosti drugih štetnika u kućanstvu.

Kako bi osigurali čisto i higijensko životno okruženje, stručnjaci preporučuju kućanstvima da marljivo održavaju čistoću redovitim pospremanjem svojih prostorija. Poseban naglasak treba staviti na one teško dostupne kutove u koje se stonoge skloniti. Osim toga, preporučljivo je odmah zbrinuti sve ostatke hrane koji mogu poslužiti kao magnet za neželjene insekte.

Obično žive u vlažnim okruženjima poput kupaonica i podruma, kućne su stonoge noćno aktivna stvorenja koja mogu doseći duljinu i do pet centimetara, a mogu se pohvaliti impresivnim nizom od 15 pari nogu. Njihov životni vijek može biti od tri do sedam godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)