4 simptoma srčanog udara koji se obično pojavljuju nekoliko dana unaprijed.

0

Kod muškaraca i žena, simptomi srčanog udara su potpuno različiti, jako se razlikuju jedni od drugih. U slučaju žena, prema studiji, simptomi se javljaju 30 dana prije srčanog udara.

Evo 4 najčešća simptoma čije će vam prepoznavanje omogućiti da na vrijeme prepoznate srčani udar:
Prvi simptom: kratak dah

Žene koje otežano dišu izložene su velikom riziku od srčanog udara. Dišni i cirkulatorni sistem su usko povezani, pa kada srce prima manje krvi, pluća primaju manje kisika, što rezultira otežanim disanjem.

Drugi simptom: slabost mišića
Smanjen protok krvi uzrokuje nedostatak kisika u cijelom tijelu. U tom slučaju se cirkulacija krvi pogoršava, mišići ne rade kako treba i dolazi do slabosti mišića.

Treći simptom: znojenje
Neobjašnjivo znojenje praćeno vrtoglavicom simptomi su srčanog udara. To se posebno dešava kada naglo ustanemo iz sjedećeg položaja, jer krv ne stigne na vrijeme do mozga.

Četvrti simptom: pritisak u grudima
Kada se koronarna arterija suzi, to onemogućava normalan proces protoka krvi, izazivajući ubod u grudima. Prvo je ubod bol.

Na navedene simptome vrijedi obratiti dužnu pažnju, jer se na vrijeme može prepoznati ozbiljan, po život opasan problem. U takvim slučajevima preporučljivo je posjetiti ljekara i obratiti pažnju na način života.

Podijelite ovu informaciju i sa svojim prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)