0čistila je sve zavjese u kući do snježno bijelog stanja za 3 sata: Dijelim stari TRIK za koji mnogi ljudi ne znaju!

0

Bijele zavjese dodaju svježinu i lakoću unutrašnjosti. Međutim, vremenom postaju žute i sive od prašine, sunca i dima. Iako hemijski izbjeljivači mogu izbjeliti zavjese, oni ih također uništavaju i štete okolišu.
Srećom, postoji mnogo efikasnih i ekološki prihvatljivih metoda za izbjeljivanje zavjesa kod kuće koristeći uobičajene kućne proizvode. U ovom članku ćemo vam reći tajne savjete i trikove kako izbijeliti zavjese bez upotrebe kemikalija. Naučićete kako da ih perete u veš mašini, potopite u rastvor sa efektom izbeljivanja i tretirate mrlje. Također ćete naučiti kako spriječiti žutilo zavjesa i zadržati ih bijelim duže vrijeme.
Metoda izbjeljivanja koju su naše bake već poznavale
Ova metoda izbjeljivanja je vrlo jednostavna i ne treba vam ništa, samo ova 2 kućna rješenja, u kojima zavjesu natopite sljedećim redoslijedom.
Prvo dobro obrišite prašinu sa zavjesa i potopite ih u toplu vodu 10 minuta kako biste uklonili prašinu.
Zatim ih isperite u čistoj vodi.
Pripremite rastvor vrele vode u koji sipate 6 kašika soli.
Ponovo potopite zavjesu u nju 10 minuta.
Isperite u čistoj vodi.
Sada razblažite 2 kašike sirćeta u vrućoj vodi.
Potopite zavjese u ovu otopinu još 10 minuta.
Na kraju operite zavese u mašini za pranje veša, okačite ih i ostavite da se osuše.

SAVJET:
Uz pomoć soli možete izbijeliti i drugi tekstil, na primjer posteljinu ili donje rublje.
To je stara dokazana metoda koju su koristile i dobro poznavale naše bake.
Potrebno je samo produžiti vrijeme namakanja i dodati dosta soli.
Zatim operite i rublje će zasjati čisto!

Moć izbjeljivanja sode bikarbone
Napunite kadu ili veliki sudoper toplom vodom (prateći uputstva na etiketi za negu zavesa). Dodajte ½ šolje sode bikarbone i dobro promiješajte da se otopi. Potopite zavese u rastvor 2-4 sata, u zavisnosti od stepena posivele boje. Za jače žutilo možete ih ostaviti i natopljene preko noći.

Sirće za dodatni sjaj
Slijedite isti postupak kao u koraku 1, ali umjesto sode bikarbone dodajte 1 šolju bijelog sirćeta u vruću vodu. Ocat je prirodni omekšivač tkanine i pomaže u uklanjanju mineralnih naslaga iz tvrde vode koje mogu uzrokovati sijedu boju.

Limunov sok za dodatni efekat izbeljivanja
Dodajte ½ šolje limunovog soka u vruću kupku s izbjeljivačem (tačka 1) za dodatni efekat izbjeljivanja. Limunov sok je prirodno izbjeljivač, ali može malo oslabiti tkaninu, pa ga koristite štedljivo.

Opće upute za pranje:
Nakon što navlažite zavjesu, istisnite višak vode. Operite ih u mašini za pranje veša sa blagim deterdžentom na blagom ciklusu i u hladnoj vodi (prema preporukama na etiketi).
Također možete dodati ½ šoljice sode bikarbone ili ¼ šolje bijelog sirćeta direktno u deterdžent za pranje rublja za dodatno posvjetljenje.
Nemojte koristiti mašinu za sušenje veša jer visoka temperatura može uzrokovati da se zavese sruše ili požute. Radije ih sušite napolju na konopcu za veš, u hladu ili u dobro provetrenoj prostoriji.

Uklanjanje mrlja:
Sve mrlje na bijelim zavjesama tretirajte odgovarajućim sredstvom za uklanjanje mrlja prije pranja. Za uobičajene mrlje pokušajte prethodno oprati enzimskim deterdžentom. Za tvrdokorne mrlje koristite pastu od vodikovog peroksida i sode bikarbone (omjer 1:1). Nanesite na mrlju, ostavite da djeluje 15 minuta, a zatim isperite.

Sprečavanje žutila:
Perite zavese redovno (svaka 2-3 meseca) u zavisnosti od zaprašenosti okoline. Perite ih odvojeno od rublja jarkih boja kako biste spriječili krvarenje boje. Kada ne koristite zavjese, preklopite ih i čuvajte u tamnoj i suhoj prostoriji. Redovno usisavajte prozore i zavjese kako biste spriječili nakupljanje prljavštine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)