POSADITE ŽALFIJU NA TERASI ILI OKO PROZORA I UŽIVAJTE: Više nikad nećete imati problem sa OVIM ŠTETOČINAMA

0

Žalfija, pripadnica porodice mente, dijeli svoje botaničko porijeklo s popularnim biljkama kao što su origano, ruzmarin, bosiljak i timijan. Ova biljka je prepoznatljiva po svojoj jakoj aromi i zemljanom okusu, što je čini omiljenim začinom u kulinarskom svijetu.

Upotreba žalfije
Osim što je cijenjen začin, žalfija služi i kao prirodni čistač te repelent za insekte. Posadite li je u saksije na terasi ili ispod prozora, žalfija može biti vaš prirodni saveznik protiv insekata. Žalfija je dostupna u različitim oblicima – svježa, sušena ili kao ulje, pružajući širok spektar upotreba i zdravstvenih prednosti.

Zdravstvene prednosti žalfije
Žalfija je izuzetno zdrava; bogata je esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući vitamine K, B6, C, E, te minerale poput željeza, kalcija, mangana, magnezija, cinka i bakra. Sadrži moćne antioksidanse kao što su kafeinska, hlorogenska i rozmarinska kiselina, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.
Ova biljka je također bogata polifenolima, s više od 160 različitih polifenolnih spojeva, koji jačaju imunološki sustav i štite tijelo od slobodnih radikala. Studije su pokazale da polifenoli iz žalfije posjeduju antiinflamatorna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva.

Tradicionalna upotreba žalfije
Tradicionalno se žalfija koristi za ublažavanje simptoma menopauze i regulaciju razine šećera u krvi. Može se lako integrirati u prehranu; dodajte je u juhe, variva, marinade ili umake kako biste obogatili okus jela i iskoristili njezine zdravstvene koristi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)