PLJESKAVICE SA KROMPIROM I TIKVICAMA…jednostavan i jeftin racept

0

Sastojci:
2 tikvice
Sol
2 krompira
1 luk
1 šargarepa
Grančica peršuna
2 jaja
Crni biber
3 supene kašike prezle
Mocarela sir, iseckani
Maslinovo ulje

PRIPREMA:
Pripremite tikvice:
Narendajte tikvice: Počnite tako što ćete naribati tikvice u zdjelu. Ovo će formirati osnovu vaših pljeskavica i pružiti vlažnu teksturu.
Posolite i sjedite: Naribanim tikvicama dodajte prstohvat soli i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Ovo pomaže da se izvuče višak vlage, osiguravajući da se pljeskavice dobro drže zajedno.
Iscijedite višak vode: Nakon 10 minuta, rukama ili čistom krpom istisnite višak vode iz tikvica. Uklanjanje ove vlage je ključno za postizanje prave konzistencije u vašim pljeskavicama.
Pripremite krompir:
Oguliti i izrendati: Krompir oguliti i narendati u zdjelu. Krompir pljeskavicama daje zadovoljavajuću škrobnost.
Sprečite porumenelost: Narendani krompir stavite u posudu sa hladnom vodom da ne porumene. Ovaj korak također pomaže da se ukloni dio škroba, čineći pljeskavice manje ljepljivim.
Ocijedite i ocijedite: Nakon nekoliko minuta ocijedite krompir i ocijedite višak vode. Kao i kod tikvica, uklanjanje viška vlage iz krompira je važno za teksturu pljeskavica.
Pripremite povrće:
Crni luk nasjeckajte na sitno. Luk daje pikantnu dubinu okusa pljeskavicama.
Narendajte šargarepu: Narendajte šargarepu da mešavini dodate dašak slatkoće i jarke boje.
Nasjeckajte peršun: sitno nasjeckajte peršun. Svježe začinsko bilje kao što je peršun daje nalet svježine i okusa.
Kombinujte sastojke:
Sve pomiješajte: U velikoj posudi pomiješajte narendane tikvice, rendani krompir, seckani luk, rendanu šargarepu i seckani peršun.
Dodajte jaja i začine: razbijte jaja, dodajte crni biber po ukusu i pospite prezle. Jaja pomažu da se smjesa poveže, dok prezle dodaju strukturu.
Dodajte sir: Dodajte šaku iseckanog mocarela sira. Sir daje kremastu teksturu i bogat okus pljeskavicama.
Dobro sjedinite: Sve sastojke dobro izmiješajte dok se dobro ne sjedine. Smjesa treba da bude kohezivna i da se lako oblikuje.
Forma pljeskavica:
Oblikujte pljeskavice: Uzmite male porcije smjese i oblikujte ih u pljeskavice. Pobrinite se da su jednake veličine za konzistentno kuhanje.
Skuvati pljeskavice:
Zagrijte ulje: Zagrijte veliku količinu maslinovog ulja u tiganju na srednjoj vatri. Ulje treba da bude dovoljno vruće da cvrči kada se dodaju pljeskavice.
Kuvajte do zlatno smeđe boje: stavite pljeskavice u tiganj i pecite ih dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave sa obe strane. Ovo bi trebalo da traje oko 3-4 minuta po strani. Palačinke treba da budu pečene i da imaju hrskavu spoljašnjost.
Poslužiti:
Ocijedite višak ulja: Izvadite pljeskavice iz tiganja i stavite ih na papirni ubrus da ocijedite višak ulja. Ovo ih sprečava da postanu previše masni.
Poslužite vruće: Poslužite pljeskavice tople, direktno iz tiganja. Najbolje se uživaju u svježim i hrskavim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)