ĆUFTICE OD TIKVICA SA SIROM SU FANTASTIČNA KOMBINACIJA U OVE TOPLE LJETNE DANE…

0

POTREBNI SASTOJCI:
– 2 srednje velike tikvice, izrendane
– 1 jaje
– 1/2 šolje prezli (ili brašna ako preferirate)
– 1/4 šolje rendanog parmezana (opciono)
– 2 čena belog luka, sitno iseckana
– 2 zlice iseckanog svežeg peršuna (ili drugog svežeg začinskog bilja po izboru)
– So i biber po ukusu
– Maslinovo ulje za prženje

POSTUPAK PRIPREME:
Prvo operite tikvice onda im isijecite krajeve i izrendati ih na krupno rende. Staviti izrendane tikvice u cediljku, posoliti ih i ostaviti da odstoje oko 10-15 minuta kako bi pustile višak tečnosti. Zatim ih dobro ocijediti da se ukloni što više tečnosti.
U velikoj posudi sjediniti izrendane tikvice, jaje, prezle (ili brašno), parmezan (ako se koristi), iseckani beli luk, peršun, so i biber po ukusu. Dobro izmešati sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
Oblikovati smesu u male loptice i lagano ih spljoštiti kako bi dobili oblik ćufti. Ako je smesa previše lepljiva, možete dodati malo više prezli ili brašna.
Zagrejati malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri u tiganju. Stavljati ćufte u tiganj i pržiti sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave, oko 3-4 minuta sa svake strane. Potrebno je raditi u nekoliko tura, u zavisnosti od veličine tiganja.
Gotove ćufte od tikvica možete poslužiti tople kao glavno jelo uz prilog po izboru (npr. krompir salata, pirinač ili bareno povrće) ili kao ukusan prilog uz raznovrsne obroke.
Ovaj recept je jednostavan za pripremu i odličan način da iskoristite svežu tikvicu na kreativan način!

Dodatni savjeti:
1.Dodajte začine po želji: Osim belog luka i peršuna, možete dodati i druge začine po ukusu kao što su origano, bosiljak, ili čili flakes za dodatnu aromu i pikantnost.
2.Isprobajte različite vrste sira: Umesto parmezana, možete koristiti drugi tvrdi sir poput pekorina ili grana padano za različite ukuse.
3.Ubacite malo povrća: Dodajte sitno iseckano povrće poput crvene paprike ili šargarepe u smesu za ćufte kako biste obogatili teksturu i ukus.
4.Pečenje umesto prženja: Umesto prženja u tiganju, možete ćufte peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđe.
5.Dvaput pečenje: Nakon što ih prvo blago propržite u tiganju, možete ih zatim staviti u zagrejanu rernu na kratko vreme da bi se skroz ispekli iznutra.
6.Dodavanje zobenih pahuljica ili badema: Umesto prezli, možete koristiti mlevene zobene pahuljice ili bademe za dodatnu hranljivost i hrskavost.
7.Vegetarijanska opcija: Ako želite vegetarijanske ćufte, možete izostaviti jaje ili koristiti zamenu poput lanenog semena pomiješanog s vodom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)