AKO SE TEŠKO PENJETE UZ STEPENICE, MOŽDA JE TO ZNAK: Ovaj vitamin nedostaje mnogima, a ne daje jasne simptome

0

Nedostatak vitamina može trajati dugo vremena bez vidljivih simptoma. To se posebno odnosi na vitamin D koji se stvara u našem tijelu kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti, piše Lepa i Srećna.

Znakovi nedostatka ovog vitamina često su varljivi i nejasni, no kada se pojave bolovi u kostima, treba što prije provjeriti njegovu razinu. Ovo se može činiti kao jednostavna stvar, samo analiza krvi u laboratoriju.
Normalne vrijednosti za vitamin D su 75 do 150 nanomola po litri, ili 30 do 60 nanograma po mililitru, ovisno o mjerenju koje koristi laboratorij.

Oboljeli također osjećaju slabost mišića zbog kroničnog nedostatka vitamina, što im otežava penjanje stepenicama ili ustajanje s poda ili s vrlo niske stolice.
Ostali simptomi mogu biti umor, jutarnja ukočenost i suha koža. Za žene u menopauzi i starije odrasle osobe povećava se rizik od prijeloma. To se ne odnosi samo na tipične prijelome (gdje pacijenti trebaju kod ortopeda i gips), već i na mikroskopski tanke prijelome koji “napadaju” kosti udova i kralježnice.
Stoga se preporuča barem dva puta dnevno provesti 15 minuta na suncu ili uz odobrenje liječnika uzeti dodatak vitamina D. Bolesnici s popratnim kroničnim bolestima, dijabetesom, hipertenzijom i opstruktivnom bolešću pluća trebali bi uzimati veće doze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)