POMIJEŠAJTE OTOPINU BIJELOG LUKA, zahvaljujući kojoj ćete se moći zauvijek oprostiti od puževa u svojoj bašti

0

Bašta voli kišu i vlagu jer je to ono što je biljkama potrebno za život. Nažalost, kiša i vlaga također privlače puževe.
To su puževi koji su izuzetno proždrljivi, brzo se razmnožavaju i mogu uništiti vaš vrt.
Većina vrtlara zna da su kemikalije ponekad posljednje sredstvo. Međutim, postoje mjesta gdje apsolutno ne možemo ili ne želimo koristiti hemikalije.
Odnosno na gredicama i oko voćaka. Šta je sa puževima u bašti u kojoj se uzgajaju jestive biljke? Postoji jedan način da se to uradi.
Većina vrtlara hvata sol kako bi zaštitila svoje usjeve. Postoji lakši način da tražite puževe i da ih svakodnevno “solite”.
DoMaći sprej od bijelog luka ne samo da odvraća nepozvane goste, već je i izuzetno ekonomičan i ekološki.

Šta je sa puževima u bašti?
Beli luk je poznat po svojim repelentnim svojstvima, uglavnom zbog sadržaja alicina. Istraživanja su pokazala da bijeli luk može biti efikasan protiv raznih vrtnih štetočina.
Domaći sprej od bijelog luka smatra se sigurnim za okoliš, za razliku od mnogih kemikalija koje mogu negativno utjecati na tlo i lokalnu faunu.
Priprema takvog spreja kod kuće je relativno jeftina, što je ekonomična alternativa kupljenim hemikalijama. Pored efekta protiv puževa, sprej s bijelim lukom također može pomoći u kontroli drugih štetočina kao što su lisne uši, što ga čini univerzalnom preventivom.

Kako napraviti domaći repelent za puževe
4-5 čena belog luka
2 litre vode
Sprej boca ili konzerva
Priprema i način primjene
Protisnite beli luk kroz presu, prelijte vodom i ostavite sa strane dan-dva. Aktivni sastojci uspijevaju se otpustiti u vodu, što povećava snagu proizvoda.
Procijedite smjesu i sipajte u prskalicu ili sipajte u vrč bez cijeđenja. Jednom sedmično prskajte (ili zalijevajte) okolne gredice s povrćem.
Prskanje se mora ponoviti nakon svake kiše. Ovaj sprej takođe može efikasno pomoći u odvraćanju lisnih uši i drugih štetočina.
Isprobajte ovaj ekonomičan i efikasan sprej u svojoj bašti i vidite kako će vam pomoći da zaštitite vaše biljke od neželjenih gostiju.
Osim toga, biljke se mogu zaštititi postavljanjem barijera i prepreka oko njih kako bi puževima otežali ulazak.
Materijali koji se koriste u tu svrhu su: piljevina, kora i iglice, pepeo, ječmene ljuske, ljuske od jaja, šljunak i lomljeni kamen sa oštrim ivicama, živo kreč, mineralna đubriva za opekotine (superfosfat, kainit) itd., koja se posipaju biljkama.
Živo vapno je posebno korisno jer izaziva brzu dehidraciju i smrt puževa, ali kada se pokvasi od kiše, gubi svojstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)