Ne moram cijelu zimu kupovati đumbir jer ga uzgajam u beskrajnim količinama svakog ljeta! EVO KAKO..

0

Đumbir je jedan od najkarakterističnijih aromatičnih i ukusnih začina i biljaka. Nije dovoljno što ga možete koristiti u kuhinji, ima i mnoge blagotvorne efekte na zdravlje.
Prvo, đumbir pomaže u ublažavanju mučnine. Jedno od najboljih prirodnih sredstava za ublažavanje morske ili trudničke bolesti. Barem jednako efikasan kao i farmaceutski proizvodi.
Također je poznato da ima protuupalni učinak. Nakon vježbanja pomaže u ublažavanju bolova u mišićima, smanjuje bolove u zglobovima i također ublažava menstrualne grčeve.
Najčešće se koristi kod abdominalnih tegoba. Pomaže pri pražnjenju želuca, što je korisno za one koji osjećaju nelagodu nakon jela. Savršeno za one koji imaju problema sa varenjem.
To je biljka koja se može koristiti za aromatiziranje hrane, pravljenje čaja i drugih pića. A najbolja vijest je da lako možete uzgajati neiscrpni resurs čak i za sebe.

Uzgoj đumbira kod kuće
Da biste uzgajali đumbir kod kuće, vrijedi nabaviti korijen iz vrtnog centra, jer su oni koji se nalaze u supermarketima tretirani raznim hemikalijama i imaju manje šanse za uspjeh.
Takođe će vam trebati dobro drenirajuće, hranljivim materijama bogato tlo za saksije. Koristite široku i prilično plitku posudu, jer korijen đumbira raste vodoravno.

Ako ste sve kupili, slijedite sljedećih 5 koraka:
Natopite korijen đumbira.
Ako je korijen niknuo, stavite zemlju u zamjenu, a zatim u nju posadite korijenje, klicom prema gore. Pokrijte sa 2,5-5 cm zemlje.
Dobro zalijte.
Stavite lonac na dovoljno toplo mesto, zaštićeno od direktne sunčeve svetlosti.
Održavajte svoje tlo vlažnim redovnim prskanjem. Đumbir sporo raste, tako da može proći nekoliko sedmica dok klice ne izniknu.
Na taj način možete imati neiscrpnu zalihu đumbira, jer ako odsiječete komadić, ostatak će nastaviti rasti.

tudasfaja.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)