ZAGORSKI ŠTRUKLI SA SIROM…NAJSOČNIJA PITA SA SIROM KOJU MOŽETE ZAMISLITI…

0

Sastojci:
za testo

250 g mekog brašna
1 ravna kašičica soli
1 jaje
100 ml mlake vode
1 kašika ulja
za fil
500 g sitnog sira
1 jaje
100 ml kisele pavlake
pola kašičice soli (uskladite sa sirom)
i još
250 ml slatke pavlake, za preliv


Postupak:
U posudu za mešenje sipati brašno i so, promešati. Dodati jaje, vodu i jednu kašiku ulja i zamesiti testo. Dobro ga izmesite rukom ili varjačom, bar pet minuta. Ono će biti meko i verovatno će se lepiti za ruke. Skinite viškove testa sa ruku, operite ih i nauljite. Tako namašćenim rukama uzmite testo i oblikujte lep disk. Položite ga na malo namašćen tanjir, pokrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi (može i duže, kraće nije preporučljivo).
Sve sastojke za fil – sir, jaje i pavlaku – izmešati, a zatim posoliti prema ukusu. Količinu soli prilagodite slanoći sira. Sitan sir koji se kod nas prodaje za pite i gibanice je obično sasvim blago slan, pa ga treba dosoliti.
Stolnjak raširiti, obilno posuti brašnom na središnjem delu, pa malo i rukom to brašno raspršiti po platnu.
Sad je momenat da se testo prebaci na stolnjak.
Primetićete da je odležano testo mekše nego kad ste ga tek umesili i da se već rasteže a prsti propadaju u njega. To je sve očekivano, ali ume da bude nezgodno poduhvatiti to testo i preneti ga, ako je veoma meko. Pomozite se špatulom ili onim plastičnim karticama za sečenje testa, ako imate. Bitno je da testo prebacite tako u komadu, makar se i deformisalo. Tj. bitno je da ne pomislite – “ah, ovo se sve rasteglo, daj da premesim ponovo u loptu”. TO nikako. Poništili bismo ovaj efekat odležavanja, pa bi moralo ponovo da odležava.
Zapravo, najlakši način da se izborite sa mekim testom u ovoj fazi je da ga što manje dirate rukama. To je moguće jedino ako smo testo spakovali u “sendvič”, tj zarobili glatkim najlonom i odozdo i odozgo. Ja uzmem jednu kesicu za zamrzivač, kapnem malo ulja, razmažem i položim na tanjir. Onda testo stavim preko, pa pokrijem drugom kesicom za zamrzivač. Kad prođe pola sata, skinem gornju kesu, poduhvatim testo sa sve donjom kesicom, prevrnem na stolnjak, pa skinem i drugu kesu. Kad sam pravila fotografije za ovaj post nisam koristila taj metod, ali u emisiji Praktična žena jesam, pa možete videti tamo 🙂
Dakle, prebaciti odležano testo na brašnjav stolnjak i malo ga rukama rastanjiti.
Posuti brašnom sa gornje strane, a proveriti i stanje ispod testa, pa dodati još ako deluje da se lepi za stolnjak.
Oklagijom razvući testo na početni pravougaoni oblik, otprilike 40 x 30 cm.
Zatim podvući ruke pod testo, i polako povući taj deo ka sebi.
Ponoviti sa druge, treće, četvrte strane.
Pa tako više puta, dok ne dobijete pravougaonik površine oko 90 x 70 cm.
Fil naneti na 1/3 površine, po dužoj strani.
Preklopiti ivicu testa preko početka fila, pa uzdizanjem stolnjaka zaviti testo u rolnu.
Za sečenje štrukli pripremiti varjaču i neki deblji tanjirić. Uz pomoć tanjirića odseći ivice rolne (tu je nagomilano zadebljalo testo, a i nema fila).
Zatim dršku varjače uroniti u brašno, pa otisnuti buduće mesto preseka na polovini rolne, pa na polovini svake polovine, i onda svaki taj deo podeliti još na tri dela, za ukupno 12 štrukli (rolna je duga oko 90 cm, a štrukli oko 7 cm).
Zatim proseći tanjirićem po tim usecima. Ovo radimo da bi testo na preseku ostalo koliko-toliko zatvoreno, što ne bi bio slučaj da smo sekli nožem ili drugim oštrim sečivom.
Poslužavnik prekriti krpom, krpu posuti brašnom, pa položiti štrukle preko.
U velikom loncu zakuvati 4 litra vode sa 3 kašičice soli. Kad voda provri, spuštati štrukle, od kojih će se voda delimično rashladiti. Kad voda ponovo provri, kuvati još 10-ak minuta.
Kuvane štrukle vaditi rešetkastom kašikom, složiti ih tesno u manju četvrtastu tepsiju (30×20 cm) i preliti sa 250 ml slatke pavlake i par kašika vode u kojoj su se kuvale, da ogreznu. Moraćete tokom ređanja da ih malo sabijete da bi sve stale. Ubaciti u rernu zagrejan u na 180-200°C i peći oko 30-40 minuta, ili dok se sa gornje strane ne stvori fina rumena korica. Ostaviti da se malo prohlade, poslužiti dok su tople.


Napomene:Ivice razvučenog testa uvek ostaju deblje od ostatka, ali ne treba ih seći, pošto ćemo testo kuvati. Kad bi se vučeno testo samo peklo (burek, pita…) ta zadebljanja bi umela da budu veoma tvrda i potencijalno opasna za zube.Prilikom zalivanja štrukli slatkom pavlakom, možemo dodati i više od par kašika vode u kojoj su se kuvale, da bude više tečnosti u plehu, tj. sočnosti na kraju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)