Veš se USMRDI nakon PRANJA, a OMEKŠIVAČ uopšte NE MIRIŠE! Greške koje prave i najiskusnije domacice

0

Topla ili hladna voda može se nositi s prljavštinom jednako kao i vruća ako imate dobru mašinu za pranje veša i deterdžent.
Samo stvari kao što su posteljina ili peškiri treba prati na 90 stepeni za dezinfekciju. Sve ostalo može se prati na nižim temperaturama.
Previše deterdženta ili omekšivača može začepiti posudu za deterdžent i uzrokovati neprijatan miris, a previše omekšivača čini da se odjeća teže ispire. Ne zaboravite da koristite mjernu posudu i gledajte uputstvo na pakovanju za deterdžent.
Za veoma prljave stvari, koristite odgovarajući način pranja ili pokrenite dva ciklusa.
Nije svejedno koji omekšivač koristite. Osim što tkanina postaje baršunasta, omekšivač olakšava peglanje, ali vremenom se smanjuje i apsorpcija tkanine, tako da je bolje da ga ne koristite za pranje peškira, sportske odjeće ili drugih predmeta od mikrovlakana, elastina.
Nepravilno sušenje utječe na vašu odjeću nepovoljno kao i neispravno pranje.
Nemojte previše koristiti automatsko sušenje: to čini vaše stvari istrošenima i brže gube boju. Nemojte ga koristiti za suhu i osjetljivu tkaninu.
Nemojte na žicu za sušenje kačiti pletene i vunene predmete jer će izgubiti svoj oblik. Sušite ih na peškiru na vodoravnoj površini.
Prije kačenja veš protresite kako bi ste spriječili gužvanje.
Prljavština, ostaci deterdženta i sve što se nakuplja u mašini prije ili kasnije će doći na vašu odjeću, što će dovesti do loših mirisa i bijelih mrlja. Možete to spriječiti ako uradite sljedeće:
Nakon svakog pranja odmah ispraznite mašinu.
Očistite preostali deterdžent iz gume na vratima.
-Redovno čistite fioku sa deterdžentom
-Jednom mjesečno, uključite mašinu, bez veša, s deterdžentom i sirćetom za dezinfekciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)