ZAŠTO NIJE DOBRO DRŽATI OTVORENE KONZERVE U FRIŽDERU….

Čuvanje hrane bez propusta umijeće je koje treba savladati, iako ne ide lako. Ponekad napravimo nekoliko naizgled sitnih grešaka koje ponekad mogu imati ozbiljne posljedice, piše Grazia France.
Jedna od loših navika tiče se već otvorenih konzervi koje smo skloni da ostavimo duže vrijeme otvorene u frižideru do naredne upotrebe. Ako se to možda čini trivijalnim, nije, jer je konzervirana roba vrlo kvarljiva čak i kada se drži na hladnom, u predviđenim uslovima.
Osim toga, u dodiru s hladnoćom, moguće je da se gvožđe otopi s kiseonikom u vazduhu i tako hrana poprimi ukus metala.
Idealno bi stoga bilo premjestiti sadržaj konzerve u drugu hermetičku posudu koja će sačuvati ne samo kvalitet već i ukus hrane.
Treba, međutim, napomenuti da rok trajanja konzervirane hrane generalno ne može biti duži od sedam dana, što je vrijeme koje je za određene proizvode čak i smanjeno na dva dana, što je pokazalo istraživanje koje je proveo Purdue University Extension u Sjedinjenim Državama.
Kada se konzerve ne otvaraju, tada je naravno prikladno pozvati se na rok trajanja utisnut na pakovanju.
Takođe, čuvajte se slomljenih i udubljenih konzervi, koje se ponekad nalaze u supermarketima. Njihov zatvarač se ponekad može oštetiti, a da to nije vidljivo spolja, a time je takođe ugroženo očuvanje hrane.