ZAŠTO JE GRAŠAK TOLIKO ZDRAV:DRASTIČNO SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA,POBOLJŠAVA VID A TEK KAD VIDITE ŠTO OVO REGULIŠE!

Treba što češće da ga unosimo u ishranu.
Kada je povrće u pitanju, ovo važi za možda čak i najzdravije jer je prepun cinka i antioksidanata, zbog čega ima brojne ogromne koristi za organizam. Svjež grašak je prepun vlakana.
Porcija od pola šolje (ili 170 grama) zelenog graška sadrži 62 kalorije, od kojih 70% potiče od ugljenih hidrata i nudi mnoštvo vitamina i minerala, piše “Healthline”. Iako možda niste ovo jelo voljeli u detinjstvu, ipak se danas može spremati na različite načine. Porcija od pola šolje zelenog graška donosi četiri grama vlakana, što pomaže da ispunimo 26 preporučenih grama na dnevnom nivou.
Uglavnom nerastvorljiva vlakna u grašku pomažu u sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju varenja”, kaže Šapiro, stručnjak za ishranu – kaže Šapiro.
Vrlo je dobar za srce, a kada je ishrana bogata vlaknima, može pozitivno utjecati i na smanjenje rizika od razvoja bolesti.
Izvrstan je snižavanje krvnog pritiska jer je prepun kalijuma, a magnezijum je odgovoran za transport kalcija i kalijuma do srca.
Grašak u osnovi ima sve što je potrebno za podršku vašem imunološkom sustavu, uključujući 13% preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidanata.
Stručnjaci tvrde da jedna porcija zelenog graška sadrži 24% preporučene dnevne količine vitamina A, koji je najpoznatiji vitamin kada je u pitanju kvalitetan vid.