ŽALFIJA:NJENO IME ZNAČI “SPASITI ILI IZLIJEČITI”: Jedna od najzdravijih biljki na planeti…Evo sta lijeci

U vrijeme Karla Velikog, sadila se u svakoj bašti i smatrala se najljekovitijom biljkom. Kada je stvarao ovaj svijet, Bog je mislio na sve i sve je dizajnirao sa određenom namjerom. Svaka biljka, svaki cvijet, svaki struk ima svoj smisao, iako mi često ne umijemo da ga pronađemo.
Sve što je stvoreno je stvoreno za čovjeka, pa i žalfija, jedna od najzdravijih biljaka na planeti.
Nekada davno su ljudi bili svjesni moći biljaka, ali danas su preokupirani nepotrebnim stvarima i ne mogu da sagledaju božiju milost kroz prirodu koja ih okružuje.
Latinsko ime žalfije, Salvia officinalis, potiče od riječi salvare, što znači spasiti ili izliječiti. Ova biljka se koristila kao glavni sastojak u smjesama za balzamovanje u grobnicama faraona.
Grčki ljekar Dioskorid ju je koristio da izliječi krvarenje, groznicu, kamenje u bubregu, ali i neredovnu menstruaciju.
Čaj od žalfije je veoma važan za dojilje pošto povećani unos čaja od žalfije povećava lučenje mlijeka kod majki. Konzumiranje čaja od žalfije takođe može smanjiti šanse od pobačaja. Čaj od žalfije, ako se pije dovoljno često, jača čitav organizam, sprječava nastanak šloga i pomaže kod paralize.
Žalfija je jedina biljka pored lavande koja pomaže kod noćnog znojenja. Neki ljekari žalfiju koriste i kod grčeva, bolesti kičmene moždine, bolesti žlijezda i tremora. Oni preporučuju konzumiranje dvije šolje čaja od žalfije na dan.
Ovaj čaj odlično djeluje protiv bolesti jetre, smanjuje nadimanje i uklanja intestinalne probleme poput dijareje. Izmrvljeno lišće žalfije čak može pomoći kod ujeda insekata. Čaj od žalfije se naročito preporučuje za upaljene krajnike, bol u vratu, zubne apscese i zapaljenja grla i usta uopšte. Čaj ima jak ukus i pomalo je gorak, ali trebalo bi ga piti bar dva puta dnevno.