ZA ČVRŠĆE KOSTI JEDITE JOGURT,KRASTAVCE,ZOBENU KAŠU I KELJ….

Preporučena količina kalcija za žene je oko 1200 mg na dan, a najviše ga ima u lisnatom zelenom povrću i siru. Važno je unositi ga na prirodan način, ali i odlaziti na preglede.
Kvalitetna prehrana ključna je u održavanju gustoće i zdravlja kostiju, posebice nakon menopauze.
Naime, nakon 50. godine, zbog hormonalnih procesa kroz koje prolazi žensko tijelo, gustoća kostiju naglo se smanjuje te se povećava mogućnost padova i lomova. Stoga je važno u tom periodu života prehranu dodatno obogatiti namirnicama koje će na prirodan način održavati zdravlje kostiju. Ipak, treba imati na umu da uz prehranu treba redovito kontrolirati stanje kostiju, držati se savjeta i uputa stručnjaka te uzimati terapiju ako je potrebna u slučaju osteoporoze.
Svakodnevno, pak, birajte namirnice koje će vašem tijelu dati dovoljne količine kalcija, kojeg žene trebaju 1200 mg na dan, a muškarci 1000 mg – kaže američka liječnica Christine Gerbstadt, autorica Liječničke detoks dijete. Kalcij konzumirajte kroz mlječne proizvode (birajte sireve poput chedara, jogurt ili kefir), zobenu kašu, orašaste plodove, tofu, a ne zaboravite i lisnato zeleno povrće, poput kelja, brokule i prokulica.
Primjerice, zdjelica kelja sadrži oko 90 miligrama kalcija, a čaša mlijeka oko 300 miligrama. U jednoj naranči može biti do 60 miligrama kalcija. Druga izuzetno važna namirnica za kosti je vitamin D, koji organizmu pomaže da pravilno apsorbira kalcij iz crijeva. Uz redovite šetnje na suncu (tjelovježba je također izuzetno važna za zdrave kosti), vitamin D dobit ćete iz ribe poput lososa i sardina, ali i jaja te jetre.
Pritom ne zaboravite redovito pregledati gustoću kostiju.

Jednostavni i fini recepti za svaki dan

Juha od luka s keljom
Narezani luk i kelj popecite na maslinovu ulju te usitnite u gustu juhu blenderom. Dodajte vrhnje.

Pileća prsa i češnjak
Prsa ‘napikajte’ češnjakom i ispecite. Proteini iz mesa i kalcij iz povrća idealna su kombinacija.

Breskve i jogurt
Krema od voća po izboru s grčkim jogurtom izvrstan je izvor kalcija i vitamina.

Tjestenina
Birajte tijesto od cjelovitih žitarica bogatih kalcijem i kombinirajte s rajčicom ili sirom.

Kretanje je bitno
Kosti na pravilno i umjereno opterećenje reagiraju povećanjem gustoće. Stoga bi bilo dobro odvojiti svaki dan po 30 minuta za jednostavnu šetnju, a redovito koristite i stepenice.