PORED OVE DOMAĆE PRIHRANE, NIŠTA VAM DRUGO NE TREBA: Od ove mješavine cvijeće će bujati kao ludo!(RECEPT)

Bilo koje saksijsko cvijeće povremeno treba prihranjivati, naročito u vegetativnom periodu i periodu cvjetanja, piše Stil.kurir.rs.Izazvati povećani rast i cvjetanje i najbeznadežnije biljke, pomoći će vam običan kvasac.Prihrana biljaka sa kvascem pozitivno utiče na njihovu lepotu i zdav i bujan izgled. U kvascu se nalaze bakterije, koje nemaju samo moć da daju fine i ukusne poslastice, već i povoljno utiču na rast i razvoj biljke.

Za bujnije listove
Kvasac u sebi sadrži niz fitohormona i auksina (biljni hormoni za rast i razvoj) i vitamine iz B grupe. Kvasac ima moć bubrenja tj. dijeljenja ćelija i tako tijesta narastu.Ista situacija je i kod biljaka. Kvasac podstiče razvijanje ćelija i rast biljke.Hormoni koji se nalaze u kvascu deluju na niz mikroorganizama u zemljištu i podstiču njihov rad, a vitamin B utiče na to da listovi budu bujniji, postaju zeleniji, krajevi se ne suše.Ceijla biljka je vitalnija i jača. Da bi se to postiglo, prihranjuje se dva do tri puta mjesečno.

Koliko često i kada treba prihranjivati biljku
Preporučuje se u ljetnjim mjesecima svake nedjelje, a preko zime dva puta mesečno. Važno je da vremenski razmak između dve prihrane bude isti, pošto se onda tako biljke naviknu i mogu sebi da odrede kada i koliko mogu da potroše hranjiva do druge prihrane.

Način pripreme
Za pravljenje ove prihrane je potrebno jedno malo pakovanje kvasca od 50 g, 5 kafenih kašika šećera i 5 l mlake vode. (Na 10 g kvasca ide 1 kafena kašika šećera i 1 l vode). Sve to pomešati i ostaviti da odmori dva do tri sata.Poslije opet promešati i rastvor je spreman za zalivanje.Preporučuje se da se napravi onoliko litara koliko je potrebno za zalivanje.