OVO SU ZNACI DA VAM PRIJETI M0ŽDANI UDAR: 4 simptoma su najčešća, a nastaju NAGLO i isti su kod svih

Utrnulost ruku i nogu, iskrivljenost jednog dijela lica i teškoće u govoru i opažanju sigurni su znaci moždanog udara. I zato, ako ih ikada osjetite, ne tražite izgovor već odmah pozovite Hitnu pomoć.
– Simptomi moždanog udara nastaju naglo, i isti su kod svih osoba, bez obzira na godine i pol. Starije osobe ih bolje prepoznaju, jer mladi ne očekuju moždani udar i često ih zanemaruju. Neprepoznavanje simtoma je najčešće razlog lošeg ishoda bolesti, smrti i teškog invaliditeta. Pacijenti kasno stižu kod ljekara, a vreme je u terapiji moždanog udara najznačajnije. Zato i postoji geslo „vrijeme je mozak“ – objašnjava prim. dr Marjana Vukićević, neurolog i v.d. direktor Bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“.

Dužina trajanja smetnji, kaže naša sagovornica, može biti različita, nekada i desetak minuta do jednog sata i u tom slučaju se radi o prolaznom moždanom udaru koji ne ostavlja posljedice, ali nosi rizik da se ponovi u jačem obliku.
– Trajanje smetnji duže od 60 minuta dovodi do oštećenja moždanog tkiva, a u zavisnosti i od zahvaćenosti dijela mozga ispoljiće se i simptomi.

Najčešći znaci moždanog udara su: iskrivljenost lica, problemi sa govorom, slabost ruke i/ili noge jedne polovine tijela, to isto važi i za trnjenje.

Kad „usta odu u stranu“
– Smetnje sa vidom su čest simptom, gubitak vida na jedno oko, zamućenost vida prilikom gledanja sa oba oka. Iskrivljenost lica najčešće primete drugi, i objašnjavaju rečima: „Usta su mu otišla u stranu“. Poremećaj govora veoma često dovodi pokretnog pacijenta kod doktora. Smetnje sa govorom se mogu ispoljiti otežanim izgovaranjem riječi, pogrešnim izgovorom, nerazumijevanjem tuđeg govora ili potpunim prekidom govora. Često tokom razgovora telefonom prijatelji i porodica primijete promjene govora, alarmiraju službu hitne pomoći i dovedu pacijenta kod nas, on primi pravu terapiju, i oporavljen ode kući nakon par dana.

Smetnje sa rukom ili nogom mogu biti blage, u vidu nespretnosti, ispadanja predmeta, saplitanja pri hodu do veoma teških – potpune oduzetosti ruke ili noge, zbog koje može doći i do pada na početku bolesti, sa ne retko i prelomima kostiju.
– Trnjenje jedne polovine tijela, ili smanjeni osjećaj dodira, je simptom koji se često zanemaruje. Često se pripisuje lošem položaju prilikom spavanja, problemima sa kičmom. Može se desiti da zbog smetnji sa vidom, pri kojem osoba ne vidi jednu polovinu vidnog polja, prilikom hoda udara u predmete jer ih ne vidi. Vrtoglavice, glavobolja, povraćanja, nestabilan hod su simptomi moždanog udara u malom mozgu. Glavobolja se više javlja kod moždanog udara koji je posljedica prskanja krvnog suda, ali može biti dodatni simptom i moždanog udara uslijed zapušenja krvnog suda.