OVIH 5 namirnica NIKAKO NE SMIJETE PODGRIJAVATE: Mogu biti POGUBNE po zdravlje, posebno za djecu!

Neke kuhane namirnice nikako ne bi trebalo podgrijavati, bilo gdje, čak ni u mikrovalnoj.
Došli ste kući i sjetili se da imate ostatke od jučerašnjeg ručka u frižideru. Odlično, ne morate da kuhate i konačno možete da se odmorite nakon napornog dana na poslu. Samo ćete staviti hranu u mikrotalasnu pećnicu ili je ponovo zagrijati na šporetu ili u rerni. Zvuči kao dobra ideja, ali u stvarnosti može biti veoma loša.
Neke kuhane namirnice nikako ne bi trebalo podgrijavati, bilo gdje, čak ni u mikrotalasnoj. Podgrijavanjem se mjenjaju ukus, tekstura i nutritivna vrijednost hrane, a neke namirnice mogu da ispuste supstance koje mogu biti štetne, posebno za djecu, prenosi zena.rtl.hr.
U nekim namirnicama pregrijavanje bi moglo da izazove stvaranje štetnih bakterija, dok se nekima ne preporučuje zagrijavanje zbog količine proteina koju sadrže. Iako ste to vjerovatno radili nekoliko puta u životu, kako ne biste ponovo pogriješili, donosimo vam spisak namirnica koje ne smijete da podgrijavate.

Piletina
Zbog mogućeg prisustva salmonele, preporučuje se da živinu dobro termički obradite jer kuhanje ili pečenje ubija bakterije koje izazivaju bolest. Piletina sadrži mnogo više proteina od crvenog mesa kao što je govedina ili svinjetina, a zagrijavanje živinskog mesa razlaže ove proteine u čudne čestice koje mogu negativno uticati na varenje. Dakle, ako vam je ostalo piletine od juče, sigurnije je da je jedete hladnu.

Pirinač
Ovu svjetski poznatu hranu koja se koristi kao prilog, ali i kao glavno jelo, ne bi trebalo da podgrijavate. Međutim, još je važnije da se dobro skladišti nakon termičke obrade. To znači da kuhani pirinač nikada ne smijete da držite na sobnoj temperaturi zbog stvaranja bakterija kojima odgovara optimalna temperatura vašeg doma.
Ove bakterije mogu izazvati probleme sa crijevima kao što su dijareja i povraćanje.

Krompir
Problem sa ovom namirnicom nije toliko što se zagrijava, već je veći problem što se, kao i pirinač, poslije kuhanja ne smije ostaviti na sobnoj temperaturi (što svi radimo). Naime, krompir je podložan razvoju bakterije Clostridium botulinum, koja može da izazove botulizam – rijetko, ali po život opasno stanje izazvano toksinima ove bakterije. Dakle, čim ga skuhate, čuvajte krompir u frižideru nakon što se malo ohladi. Ako ste to uradili kako treba, možete ga ponovo zagrijajati.

Pečurke
Poput piletine, pečurke su bogate proteinima koji se razlažu kada se zagriju na dijelove koji mogu izazvati crijevne probleme kao što su mučnina, povraćanje i dijareja. Ali ovo se može spriječiti. Ako ih držite u frižideru nakon termičke obrade (ne više od 24 sata), biće bezbjedne za ponovno zagrijavanje.

Spanać
Ova zelena biljka ima mnogo koristi za vaš organizam, ali pored pozitivnih hranljivih materija sadrži i štetne. Nitrati su hemijska jedinjenja koja se koriste kao đubriva, herbicidi i konzervansi. Zeleno povrće (u poređenju sa krtolama na primjer) zadržava veće količine nitrata u sebi. Zagrijavanjem ovih namirnica povećava se njihova količina i može biti štetna po zdravlje ljudi, posebno za djecu kod kojih visoke koncentracije nitrata u organizmu mogu da izazovu “sindrom plave bebe”, koji se karakteriše slabijim snabdjevanjem tijela kiseonikom. Zato odustanite od zagreijavanja zelenog povrća. Jedite samo sjveže kuhano.