NAJVEĆA GREŠKA KOJOM UNIŠTITE CVIJEĆE: 1 trik je dovoljan da imate terasu punu rascvjetalih muškatli i petunija

Najvažniji savjet za presađivanje cveća – da vaše muškatle, petunije i surfinije lijepo cvjetaju cijelog proleća i ljeta!
Muškatla je kraljica naših balkona, a skoro da nema kuće čiji prozori nisu ljeti okićeni raznobojnim petunijama ili surfinijama. Dok prve lako prezime ako ih pripremite na vrijeme, druge obično kupujemo kao rasad.
Međutim, i jedne i druge treba na početku sezone presaditi, a za to najčešće koristimo prošlogodišnje saksije. Često se dogodi da u njima preostane i lanjske zemlje, a štedljive domaćice je samo dobro rastresu, eventualno prosiju, dodaju novog humusa i zasade cvijeće.
U tome leži jedna od najopasnijih grešaka zbog koje će vam biljke slabo cvjetati i boriti se s bolestima. U zemlji mogu da ostanu mnogi patogeni organizmi kojima ćete zaraziti sadnice. Ako su saksije i žardinjere prezimile napolju, a zemlja izmrzla, nema te bojazni. Međutim, ako ste ih sklonili u podrum, stepenište ili zastakljenu terasu, neophodno je da ih ispraznite i dobro operete vrelom vodom.
U njih sipajte pripremljenu mješavinu zemlje i sadite svoje muškatle i petunije. Ne zaboravite da ih redovno zalivate, a na svakih petnaestak dana i prihranjujete kako bi što bogatije cvjetale.