KAFA NAKON TULUMARENJA: Razbijamo MITOVE, evo da li se KAFOM zaista možemo otrijezniti

Bilo da se radi o jutru nakon nekoliko rundi pića previše ili ste usred zabave shvatili da se morate brzo otrezniti, verovatno ste već čuli da će pomoći kafa. Kofein je navodno brzo rešenje. Ali, jeste li zaista?


Imamo loše vesti. Kafa vam ne pomaže da se otreznite, čak i ako se čini da pomaže.
Kafa je stimulans, a alkohol depresiv. Površno gledano, ima smisla da imaju suprotan efekat. Kad ste pijani, ispijanje kafe i dalje djeluje na isti način. Ali to je sve što kafa može – učiniti da se osjećate budnima.
Kofein neće ubrzati način na koji vaše telo metaboliše alkohol, niti će ublažiti efekte alkohola koji su se počeli javljati. Iako biste se nakon kafe mogli osjećati budnijima, niste ništa manje pijani. I to je ono što je opasno, piše Lifesavvy.

Kad pijete, vaše rasuđivanje je vjerovatno narušeno. Ako posegnete za kofeinom, odjednom se počinjete osjećati budnijima i mogli biste doći u iskušenje da popijete još više ili još gore, mogli biste posegnuti za svojim ključevima od auta. Ali ne zaboravite – niste trezni. Vaše tijelo još uvijek prerađuje alkohol, a ako ste na putu i za volanom, i dalje ste opasnost za sebe i druge.

Koji je najbolji način da se otreznite? Pa, za početak bi bilo dobro ne preterati s pićem. Ali, ponekad se svašta dogodi, zar ne? Kad se dogodi, vrijeme je vaš najbolji prijatelj. Da, jedina stvar koja vam stvarno pomaže da se otreznite je da pričekate, pijete vodu i malo se odmorite.
Što se tiče mamurluka, razmislite dvaput prije nego što posegnete za novom rundom. Ako vam je mamurluk sve teže podnjeti, možda je samo stvar u vašim godinama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *