GULAŠ…ZA SVAKO JELO SU POTREBNE GODINE ISKUSTVA PA TAKO I ZA OVO.ZAČINE I OSTALE SASTOJKE MOŽETE DODAVATI PO SVOM UKUSU A OPET MOZETE BAS OVAKO….

sastojci
1 kg. mesa
500 g. luka
3 dcl. soka od paradajza
2 kašike paradajz paste
1,5 dcl ulja
2 lovorova lista


1 kašikica paprike
pola kašikice suve tucane ljute paprike
1 kašikica šećera
1 kašika vegete
biber
so
oko 3 čaše vode

Priprema
Luk sitno iseckati, ne preporučujem nikako blender, pa ga izdinstati na malo jačoj vatri najmanje 15 minuta, potrebno je mešati povremeno. Jako je važno da luk uvek bude dobro izdinstan jer će od toga zavisiti i da li će saft biti gust i dobar.


Dodati meso sečeno na kocke, posoliti, pobiberiti, dodati paradajz pastu, vegetu i paprike. Izmešati i dinstati nekoliko minuta ovako. Zatim sipati i sok od paradajza, dodati šećer i opet dinstati nekoliko minuta. Ovde je potrebno češće mešanje. Sada doliti i vodu toliko da prekrije meso, dodati lovorov list i ostaviti da se krčka na srednjoj temperaturi najmanje 1,5 sat, zavisi od vrste i starosti mesa.
Povremeno promešati i paziti da tečnost ne ukuva. Ako vidite da se to desilo dodajte ponovo malo vrele vode ali porocenite tako da nikako najmanje 20 minuta pre kraja kuvanja ne dodajete više vodu jer se onda neće dovoljno ukuvati i saft neće imati ukus i gustinu koja je potrebna.
Ja u gulaše, paprikaše nikada ne dodajem brašno jer saft mora da dobije svoju gustinu pravilnim kuvanjem. Najvažnije je, ponavljam, dosta dobro izdinstanog luka i ne dodavati puno vode jer ćete onda dobiti čorbu a ne gulaš.