EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO SVAKOG DANA POJEDETE PO JEDAN KRASTAVAC:NISTE NI SVJESNI ŠTA RADITE ORGANIZMU

Dobro iskoristite sezonu krastavaca
Krastavci su bogati antioksidansima, vitaminima i mineralima, pa spadaju u red vrlo korisnih namirnica.
Pogoduju našem izgledu, koži i kosi, ali našem zdravlju. Daju nam energiju i hidriraju maksimalno. Još od davnina su se koristili u Indiji, ne samo kao dio ishrane, već i tradicionalna medicina.
Mnogi nisu ni svjesni koliko je ovo povrće korisno. Evo kako utiče na naš organizam ukoliko se redovno konzumira:
Pomaže u skidanju kilograma
Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.
Ubržava probavu
Krastavci sadrže vlaknu, vitamine i visok udeo vode, a to pomaže vašoj probavi da bolje radi. Stoga, samo jedan krastavac može riješiti probavne probleme.
Maksimalno hidrira kožu i kosu
Krastavci su prepuni vode, te svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate ukupan nivo hidratacije tijela, što je veliki plus za zdravlje.
Osim toga, sadrže vitamine B i C, kao cink, a oni su ključni za lepu kožu. Puni su i kofeinske kiseline koja ima protivupalna svojstva, a fisetin u krastavacu pomaže u borbi sa prvim znacima starenja kože.
B vitamini, poput riboflavine, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. Osim njih važni su i biotin i vitamin C koji ujedno imaju prijevremeni gubitak kose i pojavu sijedih.
Povoljno utječe na kardiovaskularni sustav i može smanjiti razinu holesterola
Obiluje i kalijumom,magnezijumom i vitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava.
Vitamin K reguliše nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je s porastom krvnog pritiska. Osim toga, ako ga reodvno jedete možete smanjiti nivo holesterola.
Jača kosti i zube
Krastavci sadrže minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa. Također, obiluju kalcijumom koji je zaslužan za jake zube i kosti.
Može da eliminiše loš zadah
Ako konzumirate krastavac možete zaboraviti na žvakaće gume i na borbu sa neugodnim zadahom. Krastavac će osvježiti usnu duplju i zaliječiri ranice. Stavite jedan isječen kolut krastavca na nepce i držite pola minuta, bakterije koje su odgovorne za neugodan dah biće eliminisane.