ESTERHAZY TORTA SE VOLI OD PRVOG ZALOGAJA.IMA PRILIČNO POSLA OKO NJE ALI VRIJEDI.NJENA SPECIFIČNOST SU PEČENI LJEŠNJACI I ŠARA.

Za kore:

12 bjelanaca
250 g secera
250 g pecenih ljesnika mljevenih
70 g brasna

Za preliv:

3 kasike marmelade od kajsija i kasicica vode

Za fil :

10 zumanaca
250 g secera
2 kasike brasna
2 kasike gustina
1/2 l mlijeka
300 g putera
150 g pecenih mljevenih ljesnika

Za glazuru :

300 g secera u prahu
1,5 kasika soka od limuna
1 kasika ulja
4 kasike vrele vode
Ta glazura se pravi po pravilu na Esterhazy tortu ali je dosta slatka pa mozete i ganas od bijele cokolade ( 100 g bijele cokolade i 40 ml slatke pavlake)

I jos:

za saru oko 40 g crne cokolade
1 kasicica ulja

I jos :

100 g sjeckanih pecenih ljesnika za ukrasavanje bocnih strana torte

Priprema :

Prvo ispecite 6 kora od navedenih sastojaka.Mutite bjelanca u cvrst snijeg, postepeno dodajte secer i na kraju lagano umijesajte brasno i ljesnike.Kore se peku oko 10 minuta na 180°C.
Za fil skuvajte dobro umucena zumanca sa secerom, brasnom i gustinom u 1/2 l mlijeka .Prekrijte strec folijom da se ohladi.Ohladjenom filu dodajte 300 g putera i 150 g mljevenih pecenih ljesnika.
Od kreme odvojite 2-3 kasike da premazete bocne strane torte.Nafilujte kore pa nakon toga stavite preliv.Ugrijte marmeladu sa kasicicom vode pa premazite povrsinu torte.Ostavite nekih pola sata da se taj sloj preliva ohladi.
Nakon toga namazite bocne strane.Ja ne stavljam secernu glazuru jer je preslatka za ukus mojih ukucana.Ganas je laganija varijanta.Zagrijte slatku pavlaku sa bijelom cokoladom pa prelijte po vrhu torte .I na kraju istopite tamnu cokoladu, sipajte u dresir kesicu, kojoj cete isjeci veoma mali cosak pa lagano iscrtajte koncentricne krugove.Cackalicom na kraju lagano prevucite vise linija koje se sjeku u centru i to naizmjenicno, jednu sa jedne , drugu sa suprotne strane.Na kraju utisnite sjeckane ljesnike po bocnim stranama torte.