AKO VAM NOKTI LISTAJU – EVO ŠTA TREBATE ZNATI:
Ovo nedostaje vašem organizmu!

U trenutku kada kosa počne da “blanja” i opada, nokti ispadaju, a koža postane suha i polomljena, to je tipično znak da našem tijelu nedostaje neki dodatak. A imajući na umu da primjeri ćelavosti mogu biti različiti, iza kulisa se redovito pojavljuje poneka stvarna infekcija, koža uglavnom doživljava nedostatnu pažnju, a da li to može uzrokovati guljenje noktiju?


Nokti mogu da se gule zbog nedostatka silicijuma, selena, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, cinka, hranljivih materija B, C, E, D. Zbog nedostatka gvožđa, ta okolnost može da se pogorša do distrofije ploče nokta“, kažu stručnjaci. nadalje, potaknuti pojedince koji imaju ovaj problem da ne pokušavaju sami da se liječe. Nedovoljan tretman može dovesti do obliteracije ploče nokta.

U slučaju da razlog ove posebnosti definitivno nije stvarna ozljeda koja uzrokuje probleme u razvoju, idealno je posavjetovati se s dermatologom ili mikologom.

Kako “popraviti” nokte?


Za početak, idealno je dati krv na pregled i utvrditi koji mikroelement vam nedostaje. Hranjive i mineralne građe preporučuju se za obnavljanje noktiju, ali je dodatno važno promijeniti način ishrane, povećati unos lisne hrane. Taman kada se ponovo uspostavi idealan nivo ovih osnovnih suplemenata u telu, nokat se može oporaviti i oporaviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *